Croenen: "Vind dat Timmers ook moet zwemmen"

De Belgische aflossingsploeg op de 4x200 meter vrije slag heeft zich dinsdag geplaatst voor de olympische finale. En dat ondanks een hectische dag. In het Olympics Aquatics Stadium zwom het kwartet, mét Louis Croenen, met 7:08:72 de zevende tijd.

Croenen: "Ik heb hier geen woorden voor. We hebben een goede tijd neergezet, maar geen toptijd. Op de Spelen telt vooral de plaats." De Turnhoutenaar doet opvallend beter dan vanochtend: "Ik ben meer een avondzwemmer, dat blijkt nu in mijn voordeel te spelen. Het was al even geleden dat ik een wedstrijd gezwommen had, dus ik denk dat ik die eerste als opwarming gebruikt heb. We moeten realistisch zijn: een medaille wordt moeilijk. Ik hoop goed uitgerust te kunnen starten en mijn Belgisch record te verbreken. Als ik een plaats kan opschuiven, dan is het mooi meegenomen."

Na zijn kwalificatie voor de finale in de 200 meter vlinderslag, besloot hij om krachten te sparen en 4x200m aan zich te laten voorbijgaan. Dinsdagochtend kwam het bericht dat de ploeg toch aan zijn reeks zou deelnemen. Ze plaatst zich op de koop toe voor de finale. Wat nu? "Ik vind dat een individuele finaleplaats nog altijd voorrang heeft op een estafette, ook al kan je in groep ook iets moois bereiken. Maar ik kan daar niet alleen over beslissen, dat zal vanavond gebeuren. We moeten daar met vieren samen overleggen. Ik vind dat als ik moet zwemmen, dat Pieter (Timmers) ook moet zwemmen."