Dossier Olympische Spelen Rio 2016

Gouden Greg: "Besef nu pas hoe uniek het is"

Kersvers olympisch kampioen Greg Van Avermaet is vanavond onder luid gejuich onthaald op Brussels Airport, waar tientallen fans de wielrenner stonden op te wachten. "Ik begin nu pas te vatten wat dit allemaal teweegbrengt", zei hij.

"Je vangt wel wat op, maar het begint nu pas door te dringen hoe dankbaar de mensen zijn", zei Van Avermaet bij zijn aankomst rond 19 uur op de luchthaven van Zaventem. "Heel veel Belgen hebben mij gesteund en ik weet zelf ook nog van vroeger hoe belangrijk zo een grote overwinning is en wat die allemaal teweegbrengt."

Hoewel Van Avermaet nog moet bekomen van het olympische goud, is hij toch blij weer in het land te zijn. “Ik heb net mijn dochter gezien in de vertrekhal en dat is het belangrijkste. Ik ben blij dat ze me nog herkent. De volgende dagen zal ik met haar weer kunnen spelen want dat is al meer dan een maand en half geleden. Maar eerst staat er nog een klein feestje op het programma.

De wielrenner nam ook uitgebreid de tijd om zijn fans te begroeten. Onder hen ook de leden van zijn fanclub. Die waren zeer verrast toen Van Avermaet zaterdag als eerste over de streep reed. "Ik heb gedanst en gesprongen, mijn hart had het bijna begeven", aldus Chantal De Boe, bestuurslid van de fanclub. "We wisten wel dat het in hem zat, maar we waren toch verrast omdat het meer een parcours was voor klimmers."

Ook voormalig profwielrenner Nico Mattan was nog op de luchthaven om Van Avermaet te verwelkomen. Hij zette zijn felicitaties kracht bij met een grote fles bier.