Dossier Olympische Spelen Rio 2016

Feestende Nederlandse turner naar huis gestuurd

De Nederlandse turner Yuri van Gelder is door het Nederlandse Olympisch Comité naar huis gestuurd. Hij krijgt die straf omdat hij zijn kwalificatie voor de finale aan de ringen iets te stevig heeft gevierd.

Yuri van Gelder is drievoudig Europees kampioen en ex-wereldkampioen aan de ringen. Zaterdag kwalificeerde hij zich voor de individuele toestelfinale en tegen de afspraak met Team NL, heeft hij ’s avonds het olympisch dorp verlaten om zijn kwalificatie te vieren. Volgens het Nederlandse Olympisch Comité keerde hij pas in de vroege uurtjes terug en dronk hij ook alcohol. Dat zou hij zelf hebben toegegeven. Van Gelder overtreedt daarmee de normen en waarden binnen de olympische ploeg.

Het is de ploegleiding van de Nederlandse turnbond (KNGU) die Team NL heeft geïnformeerd over het wangedrag van de atleet. In overleg met de KNGU is besloten hem uit het olympisch toernooi terug te trekken.

De 33-jarige van Gelder, beter bekend als de “Lord of the Rings”, werd in 2005, 2008 en 2009 Europees kampioen aan de ringen. In 2005 pakte hij ook goud op het WK, waar hij in 2006 en 2007 brons en zilver pakte. In 2009 werd hij geschorst wegens het gebruik van cocaïne, maar na twee jaar maakte hij een comeback. Ondanks zijn topprestaties in het verleden waren de Spelen in Rio pas de eerste uit zijn carrière.

“Lord of the Drinks”
Yuri van Gelder zelf heeft nog niet gereageerd op zijn uitsluiting, maar op de sociale media wordt er al duchtig met hem gelachen.