Dossier Olympische Spelen Rio 2016

Hulp blijft uit na doodsmak renster

Voor de Nederlandse wielrenster Annemiek van Vleuten zijn de Olympische Spelen in mineur geëindigd. Gisteren kwam de renster zwaar te val en bleef ze minutenlang bewusteloos liggen. Verschillende wagens en motards passeerden de Nederlandse maar pas na twee minuten komt er effectief iemand helpen. De renster houdt er een zware hersenschudding en enkele facturen in haar wervelkolom aan over.

De 33-jarige Van Vleuten was op weg naar goud toen ze tien kilometer voor de streep ten val kwam in een bocht. Uit amateurbeelden die vandaag op het internet verschenen, is te zien hoe het minuten duurt voor iemand zich over haar ontfermt. De toeschouwer die de beelden maakte, probeert voorbijrijdende wagens en motards te doen stoppen maar slechts één iemand houdt halt. Het duurt in totaal bijna twee minuten tot de hulpdiensten ter plaatste waren.

Hersenschudding
De Nederlandse werd naar het ziekenhuis gebracht en houdt een zware hersenschudding en drie fracturen in haar wervelkolom over aan haar val. Ze voelt zich duidelijk al een stuk beter en tweette dat ze hopelijk vandaag nog het ziekenhuis kan verlaten in Rio.

Toch gouden medaille voor Nederland
Ook voor de andere wielrensters die van Vleuten voorbij reden was het even schrikken. Landgenote Anna van der Bergen, die uiteindelijk de wedstrijd won, dacht even dat Annemiek overleden was maar kreeg meteen na de race te horen van delegatieleider Maurits Hendriks dat van Vleuten bij kennis was en kon praten.