Dossier Olympische Spelen Rio 2016

Deze atlete zwom ooit voor haar leven

Yusra Mardini, nog geen 17 jaar oud, zwom gisteren op de Olympische Spelen de 100 meter vlinderslag. Niets bijzonders, zou je denken, maar een jaar geleden zwom de Syrische vluchtelinge nog voor haar leven. Samen met haar zus redde ze twintig anderen.

Mardini vormt samen met negen andere vluchtelingen het Refugee Olympic Team op de Spelen. Gisteren won ze in haar reeks de 100 meter vlinderslag met 1:09.21. Doorstoten naar de halve finales doet ze niet, maar dat vindt ze niet erg. “Alles was geweldig. Op de Olympische Spelen concurreren met ’s werelds beste zwemmers was het enige wat ik wilde”, zei ze. “Ik had een goed gevoel in het water en daar ben ik blij om.”

Boot naar Europa
Een jaar geleden was dat wel even anders. Mardini was eigenlijk al een getalenteerd zwemster in Damascus en werd gesteund door het Syrische Olympische Comité. Maar omdat de situatie in Syrië te onstabiel werd, besloot ze samen met haar zus het land te verlaten. 

In augustus vorig jaar stapten ze zoals vele andere vluchtelingen op een bootje richting Europa. Maar toen de boot bijna zonk in de Middellandse Zee, zat er niets anders op dan te zwemmen. Ze redde samen met haar zus het leven van twintig anderen door het bootje tot aan de Griekse kust te duwen. 

Zwemmen
Terwijl ze het nu haat om in open water te zwemmen, is die herinnering toch geen nachtmerrie voor haar. “Zonder te zwemmen zou ik er nu niet meer zijn door wat er met die boot gebeurde. Het is eigenlijk een positieve herinnering voor mij", zegt ze in The Independent. 

Met haar tijd van 1:09.21 haalt ze de top 16 in de 100 meter vlinderslag niet. Maar ze komt woensdag nog een keer in actie op de Spelen voor de 100 meter freestyle.