Dossier Olympische Spelen Rio 2016

Deze Belgen komen straks in actie in Rio

Na een bewogen en goedgevulde eerste competitiedag, met de gouden medaille van Greg Van Avermaet als hoogtepunt, hebben de fans van Team Belgium op dag twee van de Spelen in Rio opnieuw veel om naar uit te kijken. Zo volgt vandaag het olympisch debuut van tennisser David Goffin en kleiduifschutter Maxime Mottet. De hockeymannen treffen het gastland en in het zwemmen komt de aflossingsploeg in actie.

Tennis
David Goffin is het achtste reekshoofd in Rio. De 25-jarige Luikenaar speelt in de eerste ronde tegen de drie jaar oudere Australiër Sam Groth (ATP 168). Het wordt hun eerste onderlinge confrontatie en in principe moet Goffin deze horde vlot kunnen nemen.

In het vrouwentoernooi stuntte Kirsten Flipkens (WTA 62) gisteren in de eerste ronde tegen Venus Williams (WTA 6) terwijl Yanina Wickmayer (WTA 36) meteen moest inpakken. Toch zitten de Spelen van 'Wicky' er nog niet op aangezien ze samen met Flipkens werd opgevist voor het dubbel. Vandaag wachten de Kazachen Yaroslava Shvedova en Galina Voskoboeva.

Kleiduifschieten
Kleiduifschutter Maxime Mottet probeert zich op de olympische schietbaan in Deodoro te plaatsen voor de finale in de discpline trap. Na zijn bronzen medaille op het WK hoopt de 25-jarige Mottet stiekem in de voetsporen van Frans Peeters te kunnen treden, die zich in 1988 in Seoel in dezelfde discipline naar brons schoot.

Gewichtheffen
Tom Goegebuer werd in het gewichtheffen door de dopingschorsing van de Russen in laatste instantie opgevist en mag dus deelnemen aan zijn derde en laatste Spelen. De 41-jarige gewichtheffer treedt aan in de klasse tot 56 kg. Op de vorige Spelen werd hij respectievelijk twaalfde (2012) en dertiende (2013).

Hockey
De Belgische hockeymannen startten hun olympisch toernooi gisteren met een overtuigende 4-1 zege tegen Groot-Brittannië (FIH 4). Vandaag volgt voor de Red Lions (FIH 6) hun tweede van vijf groepsmatchen tegen gastland Brazilië (FIH 30), op papier het zwakke broertje.

Judo
Met Jasper Lefevere verschijnt na Charline Van Snick, die in de min 48 de hoge verwachtingen niet kon inlossen, een tweede Belg op de olympische tatami. De doctor in de chemie is in de klasse tot 66 kg het nummer 40 van de wereld. Hij opent tegen de Kazach Zhansay Smagulov (IJF 21). Daarna wacht de Koreaanse nummer 1 van de wereld Changrim An.

Wielrennen
Na de mannen is het vandaag de beurt aan de vrouwen om hun olympische wegrit te rijden. Op de zware omloop lijkt er voor Ann-Sophie Duyck, Lotte Kopecky en Anisha Vekemans niet meer dan een bijrol weggelegd. 

Paardensport
Eventingruiters Karin Donckers en Joris Vanspringel werken hun eerste kwalificatiedag in de dressuur af.

Turnen
In het turnen komen de Belgische meisjes voor het eerst in actie. Senna Deriks, Nina Derwael, Rune Hermans, Gaelle Mys en Laura Waem hopen België naar een top acht te loodsen. Dennis Goossens, de enige Belgische mannelijke gymnast in Rio, toonde gisteren alvast het goede voorbeeld door zich te plaatsen voor de finale aan de ringen.

Zwemmen
Glenn Surgeloose en Fanny Lecluyse duiken het olympisch zwembad in voor de reeksen van respectievelijk de 200 vrij en 100 school. Als ze goed presteren volgt 's avonds mogelijk een halve finale. De 4x100 meter aflossingsploeg (te kiezen uit Jasper Aerents, Louis Croenen, Dieter Dekoninck, Surgeloose, Pieter Timmers en Emmanuel Vanluchene) doet een gooi naar een finaleplaats.