Dossier Olympische Spelen Rio 2016

Van Avermaet: "Goud is zoiets machtig"

Enkele uren na het binnenhalen van zijn gouden medaille op de Olympische Spelen in Rio, stond Greg Van Avermaet ons nog een keertje te woord. Zijn prestatie begon stilaan door te dringen. “Ik had er niet van durven dromen, maar het is toch gelukt.”

Van Avermaet had zijn gouden medaille even in zijn achterzak gestoken omdat ze nogal zwaar is, maar is er enorm trots op. “Het is iets onbereikbaar. Het is heel moeilijk om als wegrenner olympisch kampioen te worden, je hebt niet zoveel kansen.”

In de finale van de olympische wegrit, zei bondscoach Kevin De Weert tegen Van Avermaet dat hij voor zilver moest gaan. Maar Van Avermaet had nog te goede benen. “Ik had nog de ambitie om goud te pakken. Ik voelde me nog heel goed en het was op het vlakke. Het was een heel goede beslissing om met Fuglsang mee te gaan en dan was het gewoon vol rijden om Majka te pakken. Zilver was ook mooi geweest, maar goud is zoiets machtig, zoiets speciaal. Dat kan je niet laten liggen.”

Greg Van Avermaet was tot vorig seizoen geen veelwinnaar. “De eeuwige tweede” noemden ze hem. Maar sinds dit jaar heeft hij definitief komaf gemaakt met die bijnaam. “Ik heb heel hard gewerkt. Ik weet ook hoe moeilijk het is om te winnen. Verschillende keren was het net niet. Het is gewoon hard blijven werken en het is eindelijk gelukt.”