Dossier Olympische Spelen Rio 2016

Van Avermaet pakt goud in Rio

Greg Van Avermaet is de nieuwe olympische kampioen in het wegwielrennen. Onze landgenoot reed een beresterke wedstrijd en haalde het in een sprint met drie van de Deen Jakob Fuglsang en de Pool Rafal Majka. 

Aan het strand van Copacabana vertrokken de renners voor een wedstrijd van 241,5 kilometer en meer dan 4.000 hoogtemeters. Na twintig minuten gaf Tom Dumoulin er al de brui aan. De Nederlander wilde zijn pols – die hij brak in de Ronde van Frankrijk – zoveel mogelijk sparen voor de tijdrit van woensdag. Ondertussen ontsnapte een zestal uit het peloton: Kwiatkowski (Pol), Geschke (Dui), Albasini (Zwi), Kochetkov (Rus), Pantano (Col) en Bystrom (Noo). Zij reden een maximale voorsprong van meer dan zes minuten bij mekaar.

Op 118 kilometer van de finish trokken de Tsjechen een keertje door. Het peloton werd in stukken gescheurd en de Britten jaagden het tempo mee de hoogte in. De Belgen glipten mee, alleen Wellens kwam in de problemen. De koplopers werden na 150 kilometer koers een voor een ingelopen. Kwiatkowski en Kochetkov hielden het langste stand.

Sterke Van Avermaet
In de achtervolging versnelde de Italiaan Caruso. Greg Van Avermaet sprong mee en kreeg onder andere het gezelschap van Geraint Thomas. Een groepje van vijf fietste uiteindelijk richting de kop van de koers. Samen met Kwiatkowski behielden ze een voorsprong van een halve minuut op de rest.

In de afdaling van de voorlaatste klim sprong het Italiaanse duo Nibali – Aru weg uit het peloton. De twee snelden naar de kop van de koers. Een groep van negen begon uiteindelijk aan de laatste klim, met daarbij onze Greg Van Avermaet.

Val Nibali en Henao
Op die laatste klim deelden Aru en vooral Nibali enkele stevige prikken uit. Van Avermaet leek even te kraken, maar hield uiteindelijk stand. Op 18 kilometer van de aankomst versnelde Vincenzo Nibali opnieuw. De Italiaan kreeg het gezelschap van de Colombiaan Henao en de Pool Majka.

De drie leken op weg naar het podium, maar op elf kilometer van de finish sloeg het noodlot toe. Nibali en Henao gingen tegen de vlakte in de afdaling en zagen zo hun kans op een medaille in rook opgaan. Rafal Majka bleef recht en leek af te stormen naar de gouden medaille. Maar dat was zonder Greg Van Avermaet gerekend. Onze landgenoot ging samen met Jakob Fuglsang in de tegenaanval en de twee kwamen terug tot bij de Pool. In de laatste rechte lijn zette Van Avermaet aan en reed zo naar de gouden medaille. Fugland pakte zilver, het brons was voor Majka.

Top 10: 

  1. Greg Van Avermaet (Bel)
  2. Jakob Fuglsang (Den), z.t.
  3. Rafal Majka (Pol), +5"
  4. Julian Alaphilippe (Fra), +22"
  5. Joaquim Rodriguez (Spa), +22"
  6. Fabio Aru (Ita), +22"
  7. Louis Meintjes (ZAf), +22"
  8. Andrey Zeits (Kaz), +25"
  9. Tanel Kangert (Est), +1'47"
  10. Rui Costa (Por), +2'29"