Dossier Olympische Spelen Rio 2016

BOIC ambitieus, maar ook realistisch

De Olympische Spelen in Rio zijn nu echt van start gegaan en op de eerste dag krijgt België al meteen enkele kansen op een medaille. Vlak voor de openingsceremonie vrijdagavond blikte het Belgische Olympisch Comité vooruit op de Spelen. De ambitie is er, maar de top van het BOIC is ook realistisch.

“Ik voel dat er ambitie leeft en dan wil ik daar in meegaan”, vertelt delegatieleider Eddy De Smedt. “Anderzijds zijn er de statistieken en dan kunnen we er niet naast kijken dat we in de vorige Olympiade, zeker de laatste twee jaar, op wereldkampioenschappen weinig gescoord hebben. Wij hebben daar onvoldoende ons potentieel geëxploiteerd. Ik hoop dat die paar mensen die er dicht kunnen bij zijn nu wel die topdag gaan hebben op de Spelen. Of dat beetje geluk dat je moet hebben. Ik voel dat er mensen zijn die boven zichzelf gaan uitstijgen. De vraag is of dat voldoende gaat zijn om die medaille te halen of niet.”

Voorzitter Pierre-Olivier Beckers ziet enkele duidelijke medaillekandidaten en hoopt daarnaast ook op heel wat top 8-plaatsen. “Wij hebben veel talent in onze delegatie. We hebben ook enkele duidelijke kansen in een aantal sporten. Bijvoorbeeld Evi Van Acker in het zeilen of Philip Milanov (discuswerpen). Maar er zijn ook andere atleten in andere sporten die een kans maken om de top 8, een finale te bereiken. Als zij in een finale zitten, kan er vanalles gebeuren.”