Dossier Olympische Spelen Rio 2016

Olympische vlam brandt: Spelen geopend

Michel Temer, sinds mei de Braziliaanse interimpresident, heeft vannacht omstreeks 4u27 (Belgische tijd) in het Maracana-stadion te Rio de Janeiro de 31e olympiade officieel voor open verklaard. Daarbij weerklonk boegeroep. Voormalig marathonloper Vanderlei Cordeiro de Lima kreeg de eer om de olympische vlam te laten branden. Ongeveer 10.500 atleten, onder wie 110 Belgen, zullen in Rio tot en met 21 augustus strijden om de medailles.

Tennisgrootheid Gustavo Kuerten mocht de vlam het stadion binnendragen. Via voormalig basketbalspeelster Hortencia Marcari kwam de toorts bij Vanderlei Cordeiro de Lima terecht. De ex-langeafstandsloper stak de olympische vlam aan. Aanvankelijk werd verwacht dat Pelé de olympische vlam zou laten branden. Enkele uren voor de start van de ceremonie verklaarde de voetballegende echter dat hij er omwille van gezondheidsredenen niet bij kon zijn.

"We zijn allemaal gelijk"
"Dit is het moment van de wonderlijke stad", stelde IOC-voorzitter Thomas Bach, die het vluchtelingenteam op de Spelen verwelkomde als een verrijking. "De eerste Olympische Spelen in Zuid-Amerika worden door de hele wereld bekeken. Met de Olympische Spelen als katalysator hebben jullie in zeven jaar iets gerealiseerd waarvan vorige generaties alleen maar konden dromen. Jullie hebben Rio de Janeiro getransformeerd in een moderne metropool. Jullie zijn hierin geslaagd in een zeer moeilijke tijd in de Braziliaanse geschiedenis."

"Wij hebben altijd in jullie geloofd. We leven in een wereld van crisis, wantrouwen en onzekerheid. In deze olympische wereld is er één universele wet. In deze olympische wereld zijn we allen gelijk." Bach reikte vervolgens de eerste olympische laurierkrans uit aan de voormalige Keniaanse atleet Kipchoge Keino."

Geen Rousseff
De Braziliaanse presidente Dilma Rousseff, momenteel geschorst, woonde de openingsceremonie niet bij. Vorige week liet ze weten dat ze niet bij de ceremonie aanwezig zou zijn omdat ze weigert "de tweede viool te spelen".