Dossier Olympische Spelen Rio 2016

Belgische turnsters mikken op finale

Voor de Belgische turnmeisjes is het bereiken van de landenfinale het hoofddoel op de Olympische Spelen. Met een mix van ervaring en jeugd moet die doelstelling bereikt worden.

Ze wordt pas eind dit jaar zestien jaar oud en daarmee is Senna Deriks de jongste atlete van de Belgische delegatie. Gaelle Mys (24) is de oudste van de Belgische turnmeisjes en is al toe aan haar derde Spelen. Zij moet haar jonge teamgenotes wat wegwijs maken in het grote circus van de Spelen.

“Voor mij was het in het begin wat te normaal. Dus ik was wel blij dat die “kleintjes” erbij zijn”, zegt Mys. “Omdat het voor hun allemaal overweldigend was, waardoor ik mijn eerste Spelen een beetje herbeleef. Dat is wel leuk, dat ik het toch niet té vanzelfsprekend begin te vinden.”

De sfeer in het team is heel goed, vertelt Deriks. “Ook qua turnen vullen wij mekaar goed aan. Wij gaan voor die teamfinale. We weten dat we hier met twaalf sterke teams zijn, die allemaal vechten voor die acht plaatsen, maar het moet zeker mogelijk zijn als we allemaal het beste uit onszelf naar boven halen. Wij hebben een heel hechte band, wij steunen mekaar, kennen mekaar door en door en dat maakt dat wij mekaar zo goed aanvullen.”