Dossier Olympische Spelen Rio 2016

Spelen goed voor Rio? Meningen verdeeld!

Het is eindelijk zover: vandaag starten in Rio de 28ste Olympische Spelen. Voor het organiserende land een prestigieuze eer. De meningen van de inwoners van Rio zijn verdeeld. Voor sommigen zijn de Spelen een zegen, anderen hebben er dan weer genoeg van.

Veronique woont al 17 jaar in Barra da Tijuca, één van de chique wijken in Rio de Janeiro. Ze werkte jarenlang op het consulaat en staat nu het BOIC bij tijdens hun verblijf. “Ik ben ervan overtuigd dat we zonder de Olympische Spelen geen metro of een opwaardering van het centrum hadden gehad. De infrastructuur die er werd gelegd is voor Braziliaanse normen indrukwekkend”, aldus Veronique. En toch wordt Brazilië geplaagd door corruptieschandalen en zit het land in een diepe economische crisis.

Charlotte Jacobs kwam vijf jaar geleden naar Rio als studente en werd op slag verliefd op het land. Maar de corruptie en de buitensporige uitgaven voor de Spelen ergeren haar meer en meer. Nog voor de start van de Spelen heeft ze beslist om samen met haar vriend te verhuizen naar de Verenigde Staten, al hoopt ze ooit nog terug te keren.