Dossier Olympische Spelen Rio 2016

Koningspaar mag favela's niet bezoeken

Koning Filip en koningin Mathilde mogen geen bezoek brengen aan de sloppenwijken in Rio de Janeiro. Dat verneemt VTM NIEUWS-journaliste Romina Van Camp, die ter plaatse is. De Braziliaanse overheid verbiedt het koningspaar om de favela's te bezoeken, omdat hun veiligheid er niet gegarandeerd kan worden.

Het koningspaar verblijft naar aanleiding van de Olympische Spelen sinds gisteren in Rio. Vandaag stond een bezoek aan een sociaal project in de sloppenwijk op het programma, maar dat gaat dus niet door. 

Volgens de officiële communicatie van de Braziliaanse overheid is de locatie niet veilig genoeg, al denkt VTM NIEUWS-journaliste Romina Van Camp dat de regering vooral de donkere kant van het land niet wil tonen. "Ze doen erg hun best om een positief beeld op te hangen van de Olympische Spelen en ze willen vermijden dat er een negatief imago gecreëerd wordt", klinkt het.

Late beslissing
De beslissing om het koningspaar niet naar de wijk te sturen, werd pas gisteravond genomen. In de plaats zal het koningspaar een museum bezoeken waar ook afgevaardigden van het project aanwezig zullen zijn. 

Het koningspaar woont vandaag ook de openingsceremonie bij en ze zullen enkele Belgische atleten aanmoedigen tijdens wedstrijden. Er staat ook een bezoek aan het olympisch dorp op het programma en een ontmoeting met voorzitter Thomas Bach van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Maandag keren koning Filip en koningin Mathilde terug naar huis.

Foto: archief