Dossier Olympische Spelen Rio 2016

271 Russische atleten dan toch naar Spelen

271 Russische atleten nemen uiteindelijk deel aan de Olympische Spelen in het Braziliaanse Rio de Janeiro. Dat heeft het Internationaal Olympisch Comité (IOC) gisteravond bevestigd. Eerder op de dag had het Russisch Olympisch Comité exact hetzelfde cijfer bekendgemaakt.

IOC-voorzitter Thomas Bach had woensdag al laten optekenen dat de definitieve lijst van Russische olympiërs bekendgemaakt zou worden zodra alle betrokken sportfederaties, atleten en het Russisch Olympisch Comité op de hoogte gebracht waren. Rusland wou in Rio 389 sporters in stelling brengen, uiteindelijk bleven er daar dus 271 van over. 118 atleten werden van de Spelen geweerd op basis van het McLaren-rapport over georganiseerd dopinggebruik in Rusland.

Bach verdedigde eerder nogmaals de beslissing van het IOC om niet de volledige Russische delegatie van de Spelen te bannen. Het IOC speelde de beslissing door aan de sportfederaties, maar hield uiteindelijk zelf het laatste woord. Er werd een jury van drie leden samengesteld die de besluiten van de sportbonden nog eens doorlichtte.