Dossier Olympische Spelen Rio 2016

Heylen: "Wil geen figurant zijn in Rio"

Ilse Heylen (39) kreeg gisterenavond laat een e-mail van de Internationale Judofederatie waarin ze werd uitgenodigd om alsnog deel te nemen aan de Olympische Spelen van Rio de Janeiro. Maar zonder enige voorbereiding ziet ze af van deelname. "De wonde na de gemiste vierde opeenvolgende selectie voor de Spelen is opnieuw opengereten", reageert haar man en coach Olivier Berghmans.

Heylen (-52 kg) zag op 13 mei tijdens het allerlaatste kwalificatietoernooi in Almaty haar laatste grote judodroom, een vierde opeenvolgende deelname aan Olympische Spelen, door de neus geboord. Nu kan ze uiteindelijk toch naar de Olympische Spelen maar dat ziet de judoka niet zitten. "De joduka's beginnen zondag al en dan moet ik in topvorm verschijnen", zegt Ilse Heylen. "Ik heb drie maanden niet op hoog niveau getraind en om een figuranten in Rio op te gaan spelen, daar heb ik ook geen zin in."

"Stap voor stap had Ilse deze grote ontgoocheling verwerkt. We hadden de voorbereidingen opgestart voor een groot afscheidsfeest op 26 november in onze woonplaats Geraardsbergen", aldus Olivier Berghmans. "Tot woensdagavond laat ons de uitnodiging bereikte om toch nog naar Brazilië af te reizen om aan de Olympische Spelen deel te nemen. Het heeft de wonde opnieuw opengereten."

In zak en as
"Ilse zit opnieuw in zak en as. Naar Brazilië afreizen heeft geen enkele zin. Ilse is gestopt met trainen. Het is onmogelijk om op vier dagen haar competitiegewicht te bereiken en uiteraard is een vlucht van 12 uur ook niet bevorderlijk voor de conditie. Je gaat niet naar Olympische Spelen voor de show. Als je gaat, moet je in topvorm zijn. Na het brons van Athene, de zevende plaats in Peking en de vijfde plaats in Londen, is gewoon aanwezig zijn in Rio geen optie voor Ilse."

De Internationale Judofederatie spreekt in haar uitnodiging van een laattijdig forfait van één van de geselecteerde half lichtgewichten, zonder een naam te noemen. Waarschijnlijk betreft het de Russin Natalia Kuziutina.