Wellens: "Moet hier een superdag hebben"

De officiële openingsceremonie van de Olympische Spelen vindt morgen pas plaats, maar de Belgische delegatie kreeg donderdagavond al zijn verwelkoming in Rio.

In het atletendorp werd de Belgische vlag gehesen, in bijzijn van Pierre-Olivier Beckers, de voorzitter van het Belgisch Olympisch comité. Ook Jacques Rogge en zijn familie, ex-voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, waren daarbij aanwezig.

Ondanks alle structurele problemen die de keuze voor Rio als Olympische stad met zich meebracht, staat Rogge nog steeds achter zijn keuze. “De aanloop was zeer moeilijk, maar ik denk dat het verloop zeer goed gaat zijn. Er is een vaste wil van de organisatoren voor alle onvolmaaktheden te corrigeren. Het zijn moeilijke tijden, maar ik denk dat we eruit geraken met eensgezindheid.”

Vlaggendrager

Olivia Borlée zal vrijdag tijdens de openingsceremonie de Olympische vlag dragen. Het BOIC kiest altijd voor atleten die een Olympische medaille hebben gehaald. Borlée haalde acht jaar geleden een zilveren plak bij de 4x100m aflossing.

Op de eerste dag van de Spelen mogen we volgens Jan Dewijngaert, onze journalist ter plekke, al medailles verwachten. Zo gaat judoka Charline Van Snick wel degelijk voor goud. En ook de wegwielrenners azen ondanks een moeilijk parcours op een medaille, al beseffen ze dat dat geen eenvoudige opdracht wordt.

Philippe Gilbert: “Ik weet dat ik de beste klimmer op zo’n lange en steile klim niet kan volgen, daar moeten we eerlijk in zijn. Maar hopelijk kunnen wij de koers in ons voordeel draaien.” Ook Tim Wellens rekent op wat meeval tijdens de rit: “Het is een parcours voor mij, maar ik moet een supergoede dag hebben om mee te kunnen met de besten.”