Dossier Olympische Spelen Rio 2016

Kleinzoon Merckx hockeyt bij Argentinië

Op de Olympische Spelen in Rio neemt naast de Belgische mannenhockeyploeg nog een andere Belg deel aan het toernooi. Luca Masso speelt voor Argentinië en is de kleinzoon van wielerlegende Eddy Merckx. “Ik koos voor Argentinië omdat hier kansen lagen om naar de Spelen te kunnen.”

Luca is de zoon van Sabrina Merckx, dochter van Eddy. Zijn vader is de Argentijnse oud-tennisser Eduardo Masso. Luca speelt in clubverband voor de Waterloo Ducks en was bij de jeugd Belgisch international. Uiteindelijk koos hij toch voor Argentinië.

"Ik speelde al even niet meer met de U21 en op dat moment nam de Argentijnse coach contact met mij op om te polsen of ik zin had om voor Argentinië te spelen. Ik heb daarna overlegd met mijn familie en de Belgische federatie. Daar kreeg ik te horen dat een selectie voor Rio niet mogelijk zou zijn maar dat voor de toekomst alles open lag. Daar had ik alle begrip voor, het was zeker geen verrassend nieuws. Vervolgens koos ik voor Argentinië omdat hier kansen lagen om naar de Spelen te kunnen. Nu ben ik fier dat ik deze keuze heb gemaakt. Hier in Rio mogen zijn, is de droom van elke sportman."

Fiere opa Merckx
Eddy Merckx toonde alle begrip voor de keuze van zijn kleinzoon. "Hij heeft mij meteen gezegd dat hij mij altijd zou steunen, wat ook mijn beslissing zou zijn. Ook de rest van de familie stond achter mijn keuze, ook al was het geen makkelijke knoop om door te hakken want Argentinië ligt ver van België en ik ben er nog niet vaak geweest. Ik had bovendien geen garantie dat ik naar de Spelen zou mogen. Maar goed, nu is hij (Eddy Merckx) heel fier op mij en heel tevreden dat ik hier in Rio ben en deze Spelen mag meemaken. Hij wilde trouwens naar Brazilië komen maar door rugproblemen mag hij niet reizen."

Luca Masso speelde dinsdag een oefeninterland met Argentinië tegen de Red Lions. De Argentijnen wonnen met 4-1, maar Masso relativeert die zege. "Het blijft maar een oefenwedstrijd. België hoort net als Argentinië tot de zes ploegen die kans maken op een medaille. De details zullen het verschil maken. Hopelijk keren beide landen met een olympische medaille terug naar huis. Voor mij was het vandaag wel een kans om speelminuten te verzamelen want ik ben hier als reserve. Tegen ploeggenoten van Watducks spelen, is ook speciaal."