Dossier Olympische Spelen Rio 2016

Bach wil herziening antidopingsysteem

IOC-voorzitter Thomas Bach wil “een totale herziening van het systeem dat door het Wereldantidopingagentschap WADA gebruikt wordt in de strijd tegen doping”. Dat zei hij drie dagen voor de start van de Olympische Spelen in Rio.

Bij het begin van de 129e sessie van het Internationaal Olympisch Comité zei Bach dat hij “een robuuster, efficiënter en transparanter systeem” in werking wil zien treden.

De aanloop naar de Olympische Spelen in Rio wordt overschaduwd door het grootschalige dopingschandaal in de Russische sport. Het WADA legde onlangs in het zogenaamde McLaren-rapport, een staatsgestuurd Russisch dopingnetwerk bloot.

Ondanks de schokkende onthullingen besloot het IOC het advies om Rusland collectief van de Spelen uit te sluiten, niet op te volgen. In plaats daarvan is het aan de verschillende internationale sportbonden om te beslissen of een Russisch sporter startrecht verdient in Rio. Sporters met een dopingverleden zijn sowieso niet welkom. Daarnaast moet een onafhankelijke driekoppige jury zich nog individueel over elke sporter buigen, waardoor het IOC het laatste woord heeft.

Het Canadese IOC-lid Dick Pound, de voormalige voorzitter van het WADA, riep dinsdag dan weer op tot het organiseren van een buitengewone IOC-sessie omtrent doping.