Mollema wint Clasica San Sebastian

Bauke Mollema heeft na zestien jaar nog eens voor een Nederlandse overwinning gezorgd in de Clasica San Sebastian. De renner van Trek-Segafredo reed vlak na de slothelling weg uit een elitegroepje en neemt zo revanche voor zijn terugval in de Ronde van Frankrijk. Greg Van Avermaet (BMC) eindigde als eerste Belg op de vijfde plaats, Dries Devenyns (IAM) werd tiende. 

De Clasica San Sebastian vormde dit jaar voor heel wat renners een laatste test voor de olympische wegrit in Rio. Die wordt volgende week zaterdag gereden. Zes renners ontsnapten meteen uit het peloton en fietsten al snel een voorsprong van zes minuten bij mekaar. De bekendste naam was die van Moreno Moser (Cannondale), in 2013 winnaar van de Strade Bianche.

In het peloton controleerde Movistar, het team van Alejandro Valverde – een van de favorieten, de wedstrijd. Voorbij halfweg nam Astana het initiatief over en met wat hulp van Sky halveerde het de voorsprong van de koplopers. Door enkele tegenaanvallen werd de voorsprong alsmaar kleiner en op de vierde van zes beklimmingen zat het verhaal van de vluchters erop.

Aan een hoog tempo ging het peloton over de tweede beklimming van de Arkale. Niemand kon ontsnappen en dus moest de Murgil Tonturra, de laatste helling van de dag, voor de beslissing zorgen. Adam Yates, de winnaar van vorig jaar, nam het initiatief en kreeg het gezelschap van onder meer Joaquim Rodriguez. De renner van Katusha zette zich op kop en reed ook weg van de Brit.

Valverde, Mollema en Gallopin reden het gat met Rodriguez dicht en in de afdaling van de Murgil reed Mollema weg van de andere drie. De Nederlander van Trek-Segafredo reed steeds verder weg en soleerde zo naar winst in de Clasica San Sebastian. Tony Gallopin eindigde als tweede, Alejandro Valverde werd derde. Greg Van Avermaet en Dries Devenyns werden vijfde en tiende. 

Top tien: 

  1. Bauke Mollema
  2. Tony Gallopin, +16"
  3. Alejandro Valverde, +16"
  4. Joaquim Rodriguez, +22"
  5. Greg Van Avermaet, +34"
  6. Gianluca Brambilla, +34"
  7. Simon Yates, +34"
  8. Tom-Jelte Slagter, +34"
  9. Nicolas Roche, +34"
  10. Dries Devenyns, +37"