Marieke Vervoort stopt na Rio

Rolstoelatlete Marieke Vervoort zet na de Paralympische Spelen in Rio een punt achter haar sportcarrière. Dat maakte ze zaterdag bekend op het Muntplein in Brussel, waar de Belgische delegatie werd voorgesteld. “In Rio wil ik, hopelijk met een podiumplaats, in schoonheid afsluiten.” 

Marieke Vervoort lijdt aan een progressieve spierziekte. Vorig jaar pakte ze nog drie titels op het WK in Qatar en nu wil ze nog een laatste keer schitteren op de Paralympische Spelen in Rio. Daarna is het gedaan met wheelen. "Na Rio stop ik met mijn sportcarrière. Daarna zien we wel wat het leven me nog brengt en zal ik proberen te genieten van de allerfijnste momenten. Misschien zal ik in een zwart gat terechtkomen, maar wheelen zal ik echt niet meer doen.”

“Ik heb nog een bucketlist, met onder meer stuntvliegen”, vertelt Vervoort. “Maar stilaan denk ik ook aan mijn euthanasie. Ondanks mijn aandoening heb ik dingen mogen meemaken waarvan een ander alleen maar kan dromen."

Olympisch goud
Marieke Vervoort won vier jaar geleden op de Paralympische Spelen in Londen nog goud op de 100 meter en zilver op de 200 meter. In Rio verdedigt ze haar titel op de 100 meter en treedt ze ook aan op de 400 meter.

"Tot vrijdag wist ik niet of ik in Rio aan de start zou staan. Uiteraard ben ik heel blij dat er genoeg T52-atleten blijken te zijn. Na mijn fysieke tegenslagen had ik nooit gedacht dat ik in Rio zou staan. Rio is mijn laatste wens. Ik train heel hard, ook al is het dag en nacht knokken tegen mijn aandoening. Op mijn wheeler rijd ik alle frustraties van me af. In Rio wil ik, hopelijk met een podiumplaats, in schoonheid afsluiten."