Geen motortjes in fietsen tijdens Tour

Tijdens de afgelopen Ronde van Frankrijk is er geen enkele renner betrapt op mechanische doping. Dat blijkt uit cijfers van de internationale wielerbond UCI. De renners werden tijdens de Tour een aantal keer gecontroleerd, zonder dat ze het zelf wisten. Die uitgebreide controles kwamen er na het motortje dat in de fiets van Femke Van den Driessche werd gevonden.

Nog voor de Tour begon, had de Franse regering samen met de UCI aangekondigd thermische camera’s in te zetten. Op die manier konden eventuele motortjes in fietsen opgespoord worden. Ook waren er sommige motoren die meereden in de etappes en waren er zelfs helikopters uitgerust met warmtecamera’s. In totaal werden 3.733 testen uitgevoerd, en die leverden allemaal een negatief resultaat op.

De UCI gebruikte de test voor het eerst in januari tijdens het Wereldkampioenschap veldrijden in Zolder. In de fiets van veldrijdster Femke Van den Driessche werd toen een elektrisch motortje gevonden. Ze blijft haar onschuld uitschreeuwen, maar is intussen wel gestopt met wielrennen. De doping leverde haar bovendien een schorsing van zes jaar op en een fikse geldboete. 

Bekijk ook: