Dossier Olympische Spelen Rio 2016

Russische tranen voor start Spelen

Wereldrecordhoudster polsstokspringen Jelena Isinbayeva heeft haar collegasporters in tranen uitgewuifd in het Kremlin, bij president Poetin. De tweevoudige Olympische kampioene zei dat de uitsluiting van de Olympische atleten op een brutale manier is gebeurd en dat ze geen kans hebben gehad zich te verdedigen. Door een grootschalige dopingaffaire in Rusland mogen voorlopig 105 Russische atleten niet deelnemen in Rio, onder wie Isinbayeva.

De tweevoudige Olympische kampioene polsstokspringen mag niet naar Rio en is erg boos op de internationale Atletiek federatie. “Wij zijn nu geschorst zonder enige bewijs, op een grove en brutale manier. Wij kregen geen kans om ons te verdedigen en te vechten voor een deelname aan de Olympische Spelen. Natuurlijk doet dit pijn en is dit onaangenaam.”

Ook President Poetin haalt zwaar uit naar de atletiekfederatie. Hij vindt dat Rusland onrecht is aangedaan. “Wij kunnen het niet eens zijn met de ongegronde diskwalificatie in het atletiek. Ik onderstreep dat wij een geschiedenis hebben van een schone sport. Wij kunnen en zullen deze discriminatie niet aanvaarden. Dit gaat in tegen de principe van de Olympische Spelen.”