Greipel wint slotrit in Parijs

De Duitser André Greipel heeft de afsluitende etappe in de Tour de France gewonnen. De renner van Lotto-Belisol was in een massasprint op de Champs-Elysées sneller dan Peter Sagan (Tinkoff) en Aleksandar Kristoff (Team Katusha). Chris Froome wint zijn derde Tour.

De laatste kilometers van de 103de editie werden gereden van Chantilly naar Parijs. In de vlakke rit van 113 kilometer reed het peloton ruim 80 kilometer aan een gezapig tempo. Chris Froome (geel), Peter Sagan (groen), Rafal Majka (bolletjes) en Adam Yates (wit) toonden hun truien aan het publiek. Froome bedankte op ruim 75 kilometer van Parijs zijn ploeggenoten van Team Sky en trakteerde op een biertje. De Brit staat al voor de derde keer op het hoogste schavotje van het Tourpodium en haalde enkele flesjes Leffe uit zijn achterzak. 

Bij de sprinters kreeg Marcel Kittel (Etixx-QuickStep) tot driemaal toe te maken met mechanische pech. De Duitser verloor veel tijd na enkele lekke banden, maar sloot na een stevige achtervolging toch terug aan bij het peloton. Ook Daniel Martin bleef niet van pech gespaard en verloor veel tijd na een lekke band. Intussen reden Barta, Roy, Craddock, Teklehaimanot, Gougeard, Feillu en Costa in de laatste ronde voor het peloton uit. 

Massasprint

Op twaalf kilometer van de streep was het verhaal van de vluchters uit. Loetsenko reed alleen weg, maar werd enkele kilometers later alweer gegrepen door Greg Van Avermaet. De slotetappe mondde uit in een massasprint, waarin Greipel sneller was Peter Sagan en Aleksandar Kristoff. Het is pas de ritzege voor de Duitser in deze Tour. Greipel finisht voor het tweede jaar op rij eerst op de Champs-Elysées.

Rituitslag

1. André Greipel (LOT)

2. Peter Sagan (TNK)

3. Aleksandar Kristoff (KAT)

4. Edvald Boasson-Hagen (DDD)

5. Michael Matthews (OBE)

6. Jasper Stuyen (TFS)

7. Navardauskas (CDT)

8. Laporte (COF)

9. Bennett (BOA)

10. Janse van Rensburg (DDD)