Dossier Olympische Spelen Rio 2016

IOC sluit Russen niet uit van Spelen

Rusland mag uiteindelijk toch deelnemen aan de Olympische Spelen in Rio. Dat zouden bronnen binnen het Olympisch Comite (IOC) bevestigd hebben aan het Russische nieuwsagentschap TASS. De eis van het Wereldantidopingagentschap (WADA) om Rusland volledig uit te sluiten van de Spelen wordt dus genegeerd. Volgens TASS geeft IOC de verantwoordelijkheid aan de internationale sportfederaties. Zij beslissen nu over het lot van Rusland.

De Canadese researcher Richard McLaren ontdekte vorige maand een Russisch dopingsysteem dat ettelijke jaren door de Russische staat werd gesteund. Het IOC trok aan de alarmbel, maar durfde daags nadien nog geen beslissing nemen over het wel of niet toelaten van Rusland tijdens de Spelen in Rio. Het WADA drong vorige week aan op een collectieve schorsing van de Russische atleten, maar het IOC schuift de hete aardappel nu door. 

Het Olympisch Comité zocht eerst nog naar juridische procedures om Rusland uit te sluiten. Intussen wees het Internationaal Sporttribunaal (TAS) de zaak die de Russen hadden aangespannen tegen hun mogelijke schorsing af. Daardoor zou de Russische atletenploeg geweerd worden van de Olympische Spelen, maar volgens TASS zal het zo'n vaart niet lopen.