Izagirre wint na sterke afdaling

Ion Izagirre (Movistar) heeft de 20ste en voorlaatste rit in de Ronde van Frankrijk gewonnen. Hij reed weg van zijn twee medevluchters Nibali en Pantano in de afdaling op een kilometer van de finish. Chris Froome wint morgen zo goed als zeker zijn derde Tour.

De wedstrijd werd alweer gekleurd door onze landgenoot thomas De Gendt. De Lotto-Soudal-renner zat in een omvangrijke kopgroep en kwam op de eerste twee cols ook als eerste renner boven. Daarmee stelde hij zijn tweede plaats in het klassement van de bolletjestrui veilig.

Het was wachten op de laatste beklimming van de dag, de Col de Joux Plane, tot de wedstrijd zich in een definitieve plooi zou leggen. Pantano en Alaphilipe begonnen met een mooie voorsprong aan de klim, maar op 15 km van de finish en 3 km van de top kregen ze het gezelschap van Nibali en die sprong bijna meteen weg.

In de achtergrond kwam ook Izagirre terug tot bij het duo Pantano en Alaphilipe. De Spanjaard besloot het duo ook achter te laten, maar Pantano klampte aan. Het nieuw gevormde duo bundelde de krachten en kwamen nog voor de top terug tot bij Nibali.

In de doorregende afdaling zou de beslissing vallen en daar nam Izagirre meteen enkele honderden meters op zijn twee kompanen. De Spanjaard kwam met een comfortabele voorsprong beneden en legde de laatste kilometer naar de finish zonder problemen af. Het is de eerste zege voor de ploeg Movistar in deze Tour.

Een opsteker na de tegenvallende prestatie van kopman Nairo Quintana. Zowel hij als de andere favorieten konden gele trui Chris Froome niet meer bedreigen in de voorlaatste rit. Zonder ongelukken wint Froome dus morgen zijn derde Ronde van Frankrijk.