Bardet zorgt voor eerste Franse ritwinst

Romain Bardet (AG2R La Mondiale) heeft de 19de rit in de Ronde van Frankrijk gewonnen. Hij kwam solo aan op de flanken van de Mont Blanc na een korte, maar pittige rit van bijna 150 km. Het is de eerste Franse ritwinst in deze Tour. Vooral het slot was spektakelrijk door de regenval in de laatste afdaling.

Het is bijna een certitude, Thomas De Gendt die in de aanval gaat. Zijn doel was het veroveren van de bolletjestrui, maar daarvoor mocht hij de huidige drager van de bergtrui, Rafal Majka niet meekrijgen. En die zat net wel mee in de kopgroep.

Op de eerste twee cols die beklommen werden kwam De Gendt als eerste boven, maar Majka kwam nooit uit zijn wiel en pikte iedere keer de nodige punten mee. Op voorlaatste col, de Montée de Bisanne, moest De Gendt dan toch lossen en viel alle hoop op de bolletjestrui weg.

Ondertussen was er een belangrijke opgave te noteren. De Nederlander Tom Dumoulin, die nog twee ritten won deze tour, viel en werd huilend overgebracht naar het ziekenhuis.

De ontsnapping verbrokkelde volledig op de Montée de Bisanne, een col buiten categorie, en er ontstond een kopgroep van twee man met Rui Costa en Rolland. Maar die Rolland viel in de natte afdaling en moest zo Rui Costa laten gaan.

In de afdaling naar de laatste klim van de dag was het dus stevig beginnen regenen en dat zorgde voor vele valpartijen. De belangrijkste slachtoffers waren gele trui Chris Froome en tweede in de stand Bauke Mollema. Froome zette zijn weg met de nodige schaafwonden verder op de fiets van ploegmaat Geraint Thomas. Mollema viel helemaal weg en verloor minuten. In de stand zakt de Nederlander van plaats 2 naar 10.

Op de slotklim kwam een sterke Bardet ondertussen tot in het wiel van Rui Costa. Op een goede 3 kilometer van de finish achtte de Fransman zijn moment gekomen en sprong hij weg. Achter hem sloot Froome terug aan in de achtervolgende groep van favorieten.

Bardet hield die groep met verve af en soleerde zo naar de eerste Franse ritwinst in deze Ronde van Frankrijk. In de laatste honderden meters verloor een geschaafde Froome nog enkele seconden op Quintana en Porte, maar de verschillen bleven klein.

Dankzij zijn knappe zege springt Bardet zowaar naar de tweede plaats. Quintana staat derde. Froome blijft dus onaantastbaar aan de leiding, ondanks het feit dat hij meer dan 10 kilometer op de fiets van Geraint Thomas moest klimmen.