Dossier Olympische Spelen Rio 2016

De Weert: “Sterkste ploeg op papier”

Wielerbondscoach Kevin De Weert heeft vandaag zijn vijfkoppige selectie voor de olympische wegrit bekend gemaakt. Philippe Gilbert en Greg Van Avermaet zijn de twee kopmannen. Daarnaast mogen ook Tim Wellens, Serge Pauwels en Laurens De Plus mee naar Rio.

De bondscoach had een tijd geleden gezegd dat hij slechts één klassiek renner in zijn selectie zou opnemen, maar dat zijn er nu twee geworden.

“Dat verhaal is een beetje zijn eigen leven gaan leiden. Het vertelt natuurlijk goed om die twee mannen wat tegen elkaar uit te spelen. Toen ik het parcours in maart ben gaan verkennen, heb ik me een beeld gevormd van het parcours zonder aan namen te denken en me afgevraagd: Welke renners kunnen hier iets komen doen? Toen had ik effectief het idee dat één klassiek renner een berekend risico is”, vertelt De Weert aan VTM Nieuws.

Sterkste ploeg op papier

Van die gedachte is hij nu afgestapt. Misschien toch geen berekend risico meer, want het gaat stevig bergop in Rio.

“Je moet bergop kunnen, want anders kan je er niets gaan doen. Vorig jaar hebben we gezien dat Greg met een Tour in de benen de San Sebastian kan winnen, als hij daar niet omver wordt gereden door een motard. Van Phil weten we ook dat hij iets kan bergop.”

"We hebben er goed over gesproken met iedereen en ik ben er van overtuigd dat we nu wel de sterkste ploeg op papier hebben gezet."

Debutant De Plus

Met Gilbert, Van Avermaet, Pauwels en Wellens zitten er eigenlijk vier renners in de ploeg die kunnen anticiperen. De 20-jarige neoprof en debutant De Plus is daar de perfect aanvulling op vindt de bondscoach.

“Ik heb niet naar de leeftijd gekeken. Het is iemand die me al het hele voorjaar gecharmeerd heeft en in de klassiekers als Luik-Bastenaken-Luik toch op kop reed voor zijn kopmannen. We hebben vier speerpunten die je wat vrij moet laten. Natuurlijk kan je zo geen vijf renners hebben en dus vond ik Laurens perfect in die rol passen om hen zo goed mogelijk te ondersteunen.”