IOC ontdekt 45 nieuwe dopinggevallen

Bij hertesten van stalen van de Olympische Spelen 2008 in Peking en 2012 in Londen zijn 45 nieuwe dopinggevallen ontdekt. Dat meldt het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

Van de 30 nieuwe positieve gevallen van Peking 2008 zijn er 23 afkomstig van medaillewinnaars. Ze komen uit vier sporten en vertegenwoordigden acht landen. De 15 positieve tests van Londen zijn afkomstig van atleten uit twee sporten en negen landen.

In totaal heeft het IOC al 1.243 oude stalen uit 2008 en 2012 laten hertesten met wetenschappelijke technieken die nog niet bestonden tijdens die Spelen en op basis van informatie verzameld sinds de zomer van 2015.

De betrapte sporters die nog actief zijn, zullen uitgesloten worden van de Spelen in Rio. De anderen mogen zich verwachten aan de annulering van hun resultaten.

Bij een eerste reeks hertesten waren al 53 positieve tests onthuld. Daarmee komt het totaal aantal positief geteste atleten op 98 te liggen. Tijdens en na de komende Olympische Spelen in Rio de Janeiro, die lopen van 5 tot 21 augustus, volgen nog twee series testen waarbij men stalen opnieuw onder de loep zal nemen, aldus het IOC.