TAS verwerpt beroep Russische atleten

Het Internationaal Sporttribunaal TAS heeft het beroep van het Russisch Olympisch Comité en 68 individuele atleten tegen de schorsing van Russische atleten voor de Olympische Spelen verworpen. In november legde de internationale atletiekfederatie IAAF alle Russische atleten een schorsing op voor de Spelen in Rio. 68 Russische atleten – waaronder poolstokspringster Elena Isinbayeva – gingen daarop in beroep, maar vangen nu dus bot.

De schorsing van Russische atleten kwam er na een rapport van het Wereldantidopingagentschap WADA over wijdverspreid dopinggebruik in de Russische atletiekwereld. 68 Russische atleten “die nog nooit het dopingreglement hebben overtreden” gingen daarop – met de steun van het Russisch Olympisch Comité – in beroep. Nu zullen er dus zeker geen Russische atleten te zien zijn op de Spelen in Rio.

Bij die 68 atleten is ook de verspringster Darya Klishina. De Russin die in het Amerikaanse Florida verblijft, vernam anderhalve week geleden dat ze als enige opgevist is door de IAAF. Aangezien zij geloofwaardige dopingtest kon voorleggen mag ze nu onder neutrale vlag deelnemen aan de Spelen. Naast Klishina mag ook Yuliya Stepanova onder neutrale vlag deelnemen. Stepanova lag als klokkenluidster aan de basis van de onthullingen van het dopingschandaal in de Russische atletiek.

Ban voor alle Russen?
Daarnaast denkt het International Olympisch Comité (IOC) er ook over na om álle Russische sporters te bannen van de Spelen. Eerder deze week bleek uit het zogenaamde McLaren-rapport dat Russische sporters van 2011 tot 2015 konden rekenen op een door de staat gesteund dopingnetwerk. Het Russische ministerie van Sport stuurde de manipulatie van dopingtesten met de actieve medewerking van de geheime diensten.

Thomas Bach, de voorzitter van het IOC, had meteen daarna al verklaard dat “de zwaarst mogelijke maatregelen te zullen nemen tegen iedereen die betrokken is bij het Russische dopingschandaal.” De kans is dus reëel dat er komende maand helemaal géén Russische sporters te zien zullen zijn op de Spelen in Rio.