Zakarin triomfeert in de Alpen

Ilnoer Zakarin heeft de 17de etappe in de Tour de France gewonnen. De renner Katusha van kwam als eerste boven in Finhaut-Emosson en bezorgde zijn team zo een eerste ritzege in deze Ronde. Chris Froome (Team Sky) verstevigde zijn gele trui en pakte extra seconden op zijn eerste achtervolgers.

Het peloton reed vandaag ruim 185 kilometer in Zwitserland. Van hoofdstad Bern ging het zuidwaarts - naar Finhaut-Emosson - met een aankomst op de top. Op 64 kilometer van de finish vormde zich een 14-koppige kopgroep, nadat Greg Van Avermaet samen met Alexey Lutsenko en Thomas Voeckler een groep van elf leiders greep. Op de Col de la Forclaz kwam Rafal Majka nog als eerste boven. De Pool sprokkelde zo nog extra punten in het bergklassement, maar werd in de afdaling wel gegrepen door Jarlison Pantano. Het duo glipte weg van de kopgroep en zou enkel door Ilnoer Zakarin gegrepen worden. De Rus reed vlot naar Majka en Pantano en poogde net als zondag een gooi te doen naar de dagzege. Op zes kilometer van de top slaagde hij in z'n opzet. Zakarin liet zijn collega's achter zich en kwam uiteindelijk solo boven. 

Froome steviger in geel, Sagan zeker van groen

Pas in de slotkilometers kreeg de etappe wat kleur. Ritchie Porte pompte tot twee keer toe een versnelling uit de benen, maar Froome gaf twee keer - niet zonder moeite - niet af. Ook Nairo Quintana leek niet af te geven, maar was er bij de tweede poging van Porte toch aan voor de moeite. De Colombiaan verloor zo'n 30 seconden in de Zwitserse rit. Ook Bauke Mollema gaf niet thuis vandaag en reed zelfs nog ná Quintana over de streep. Zijn geletruidroom lijkt definitief aan diggelen geslagen: zijn achterstand bedraagt momenteel 2'27". De derde Tourzege van Froome lijkt onafwendbaar. Peter Sagan is op zijn beurt al mathematisch zeker van het groen. Door de opgave van Mark Cavendish (Dimension Data) is het verschil met zijn eerste achtervolger in het sprintersklassement - Marcel Kittel (Etixx-QuickStep) - bedraagt nu al 197 punten. En dat terwijl er nog slechts 190 punten te verdienen. 

Uitslag rit 17:

1. Ilnoer Zakarin (KAT)

2. Jarlison Pantano (IAM) +55'

3. Rafal Majka (TNK) +1'26"

4. Kristijan Duracek (LAM) +1'32"

5. Brice Feillu (FVC) +2'33"

6. Thomas Voeckler (DEN) +2'46"

7. Domenico Pozzovico (ALM) +2'50"

8. Stef Clement (IAM) +2'57"

9. Steve Morabito (FDJ) +4'38"

10. Ritchie Porte (BMC) +7'59"

 

Stand na rit 17:

1. Chris Froome (SKY)

2. Bauke Mollema (TFS) +2'27"

3. Adam Yates (OBE) + 2'53"

4. Nairo Quintana (MOV) +3'27"

5. Romain Bardet (ALM) +4'15"

6. Ritchie Porte (BMC) +4'27

7. Alejandro Valverde (MOV) +5'17"

8. Fabio Aru (AST) +5'35"

9. Daniel Martin (EQS) +5'50"

10. Louis Meintjes (LAM) +6'07"