Sagan wint zijn 3e etappe in de Tour

Bekijk het ritverslag vanaf 36:40.

Peter Sagan heeft z’n derde ritzege in deze Ronde van Frankrijk gepakt. In de straten van Bern was hij nipt sneller dan de Noor Alexander Kristoff. Sep Vanmarcke probeerde op de slotklim nog weg te rijden, maar dat lukte niet. Uiteindelijk eindigde hij wel als beste Belg op een zevende plaats.

Het peloton startte voor de zestiende rit in Frankrijk en reed voor de gelegenheid naar Zwitserland. Aankomstplaats was Bern, de geboorteplaats van Fabian Cancellara. Maar het was een andere hardrijder die zich liet zien. Tony Martin ging er na 13 kilometer samen met ploegmaat Alaphilippe vandoor. Martin was dé motor vooraan en reed kilometerslang op kop. Ploegmaat Julian Alaphilippe kon niet veel meer doen dan afzien in z’n wiel.

Na 170 kilometer was het genoeg geweest voor Alaphilippe. Op een beklimming van vierde categorie moest hij z’n Duitse ploegmaat laten rijden. Martin stoomde nog even alleen door, maar wat later werd ook de ‘Panzerwagen’ ingerekend door het peloton.

Uiteindelijk reed een uitgedunde groep het centrum van Bern binnen. Daar probeerde Sep Vanmarcke weg te rijden op de korte kasseihelling, maar hij geraakt niet weg. Uiteindelijk werd het toch een sprint en het zag er naar uit dat de Noor Alexander Kristoff de snelste was, maar groene trui Sagan plaatste op het einde nog een ultieme jump. De fotofinish duidde uiteindelijk Sagan als winnaar aan. Zo pakt Sagan z’n derde ritzege en zit hij nog wat steviger in het groen. In het algemene klassement blijft Chris Froome comfortabel in het geel.

Uitslag rit 16:

 1.  Peter Sagan (Slvk)
 2.  Alexander Kristoff (Noo)
 3.  Sondre Holst Enger (Noo)
 4.  John Degenkolb (Dui)
 5.  Michael Matthews (Aus)
 6.  Fabian Cancellara (Zwi)
 7.  Sep Vanmarcke (Bel)
 8.  Maximiliano Richeze (Arg)
 9.  Edvald Boasson Hagen (Noo)
 10.  Greg Van Avermaet (Bel)

Stand na rit 16:

 1.  Chris Froome (Gbr)
 2.  Bauke Mollema (Ned) + 1'47
 3.  Adam Yates (Gbr) + 2'45
 4.  Nairo Quintana (Col) + 2'59
 5.  Alejandro Valverde (Spa) + 3'17
 6.  Romain Bardet (Fra) + 4'04
 7.  Richie Porte (Aus) + 4'27
 8.  Tejay Van Garderen (Am) + 4'47
 9.  Daniel Martin (Ier) + 5'03
 10.  Fabio Aru (Ita) + 5'16