Rusland schuldig aan dopingschandaal

De Russische regering heeft jaren besmette stalen van atleten gemanipuleerd. Dat gebeurde bij de Olympische Spelen van 2014 in Sotsji, bij het WK atletiek in Moskou (2013), de universiade in Kazan (2013) en het WK zwemmen in Kazan (2015). Dat heeft jurist Richard McLaren bekendgemaakt op een persconferentie in Toronto. Volgens WADA gaat het niet enkel om atletiek, maar om vele andere sporten.

Uit het rapport blijkt dat de Russische geheime dienst FSB tijdens de Olympische Winterspelen in Sotsji dopingstalen omwisselde om zo door de mazen van het net te glippen. Rusland won tijdens die Spelen 33 medailles, het hoogste aantal van alle deelnemende landen. Tijdens de spelen zouden vijftien Russische medaillewinnaars doping genomen hebben, met medeweten van de regering. Het omwisselen van de stalen gebeurde 's nachts en via een geheim gat in de muur. Zowel het ministerie van Sport als de Russische dopingbestrijding waren betrokken.

McLaren voerde al sinds mei onderzoek naar mogelijke dopingfraude door Russische atleten en de betrokkenheid van de staat. De aanleiding daarvan waren de uitspraken van de ex-directeur van het Russische antidopinglabo over grootschalig bedrog door de Russen. 

Bekijk ook: