Pantano wint, Majka pakt bergtrui

Bekijk het ritverslag vanaf 34:40.

Jarlinson Pantano heeft de 15e etappe in de Ronde van Frankrijk gewonnen. De Colombiaan van IAM Cycling klopte na een zware bergrit de Pool Rafal Majka in een sprint met twee. Majka blijft wel niet met lege handen achter. Hij neemt de bolletjestrui over van onze landgenoot Thomas De Gendt. Serge Pauwels was de beste Belg op de zesde plaats.

Het peloton reed de Alpen binnen en kreeg meteen een stevige bergrit voor de wielen geschoven. Zes cols, waaronder de Grand Colombier, een col buiten categorie, moesten beklommen worden. Bolletjestrui Thomas De Gendt wist dat er kostbare punten te rapen waren en probeerde als één van de eerste weg te geraken. Dat lukte niet en tot overmaat van ramp geraakte Rafal Majka, de nummer 2 in het bolletjesklassement, wél voorop. Majka maakte deel uit van een ruime kopgroep van 30 man, met daarbij één Belg: Serge Pauwels.

Onderweg sprokkelde Majka kostbare punten voor het bergklassement. Hij nam daardoor ook de bolletjestrui opnieuw over van Thomas De Gendt. Op de steile Grand Colombier werd de ruime kopgroep systematisch uitgedund. De Rus Zakarin en de virtuele bolletjestrui Majka waren de sterksten. Zij kwamen als eerste boven, op korte afstand gevolgd door de Fransman Alaphilippe en de Colombiaan Pantano.

In de afdaling ging Alaphilippe op en over de koplopers. Maar de Fransman was te gretig in het dalen en ging onderuit. Uiteindelijk kwamen Majka en Pantano als eerste beneden. Op de slotklim, de Lacets du Grand Colombier, werden de verhoudingen bergop gerespecteerd. Net zoals op de Grand Colombier was Majka de sterkste. Maar in de afdaling ging de Pool ei zo na uit de bocht, en mede daardoor kon Pantano nog terugkomen. In de straten van Culoz was de Colombiaan duidelijk de snelste. In de groep der favorieten probeerden Aru, Valverde en Bardet weg te rijden, maar de Sky-trein van Froome haalde iedereen terug. Zo blijft de Brit comfortabel aan de leiding.

Uitslag rit 15:

 1.  Jarlinson Pantano (Col)
 2.  Rafal Majka (Pol) + 0'00
 3.  Alexis Vuillermoz (Fra) + 0'06
 4.  Sébastian Reichenbach (Zwi) + 0'06
 5.  Julian Alaphilippe (Fra) + 0'22
 6.  Serge Pauwels (Bel) + 0'25
 7.  Pierre Rolland (Fra) + 0'25 
 8.  Ilnur Zakarin (Rus) + 1'30
 9.  Daniel Navarro (Spa) + 1'30
 10.  Tom Jelte Slagter (Ned) + 2'08

Stand na rit 15:

 1.  Chris Froome (Gbr) 
 2.  Bauke Mollema (Ned) + 1'47
 3.  Adam Yates (Gbr) + 2''45
 4.  Nairo Quintana (Col) + 2'59
 5.  Alejandro Valverde (Spa) + 3'17
 6.  Romain Bardet (Fra) + 4'04
 7.  Richie Porte (Aus) + 4'27
 8.  Tejay Van Garderen (Am) + 4'47
 9.  Daniel Martin (Ier) + 5'03
 10.  Fabio Aru (Ita) + 5'16