Cavendish pakt zijn vierde ritzege

Bekijk het ritverslag vanaf 36:00.

Mark Cavendish heeft zijn vierde ritzege in deze Ronde van Frankrijk binnen gehaald. In een ouderwetse massasprint op een brede aankomststrook was de Brit sneller dan Alexander Kristoff en alle andere topsprinters. Voor Cavendish is het z’n 30e ritzege in totaal in de Tour.

De viertiende etappe in de Tour werd vooraf bestempeld als de laatste kans voor de sprinters vóór de Champs-Élysées. Maar door de felle tegenwind lag de snelheid in het peloton laag. Na 3 uur koers was  de gemiddelde snelheid amper 33,5 km/u. Vier renners zorgden dan maar voor de traditionele vroege vlucht. Elmiger, Howes, Roy & Benedetti kregen maximaal 4’30 minuut voorsprong van het peloton. Daar reden de ploegmaats van Kittel (Etixx Quick-Step) en Greipel (Lotto-Soudal) op kop.

Vooraan waren Elmiger en Roy de sterksten, de Zwitser en de Fransman lieten hun twee andere metgezellen achter en probeerden uit de greep van het peloton te blijven. Uiteindelijk werden ze pas op 4 kilometer van de aankomst ingerekend. De laatste bocht lag op 3 kilometer van de streep, en op een brede weg konden de sprinters zich nog eens uitleven. Kittel zette als eerste aan, maar Mark Cavendish ging vlot over de Duitser van Etixx Quick-Step en snelde naar z’n 4e ritzege in deze Tour. In het algemene klassement verandert er niets: Chris Froome rijdt ook morgen in het geel.

Uitslag rit 14:

 1.  Mark Cavendish (Gbr)
 2.  Alexander Kristoff (Noo) 
 3.  Peter Sagan (Slvk)
 4.  John Degenkolb (Dui)
 5.  Marcel Kittel (Dui)
 6.  André Greipel (Dui)
 7.  Bryan Coquard (Fra)
 8.  Davide Cimolai (Ita)
 9.  Christophe Laporte (Fra)
 10.  Samuel Dumoulin (Fra)

Stand na rit 14:

 1.  Chris Froome (Gbr)
 2.  Bauke Mollema (Ned) + 1'47
 3.  Adam Yates (Gbr) + 2'45
 4.  Nairo Quintana (Col) + 2'59
 5.  Alejandro Valverde (Spa) + 3'17
 6.  Tejay Van Garderen (Am) + 3'19
 7.  Romain Bardet (Fra) + 4'04
 8.  Richie Porte (Aus) + 4'27
 9.  Daniel Martin (Ier) + 5'03
 10.  Fabio Aru (Ita) + 5'16