Dumoulin blaast tegenstand weg

Bekijk het ritverslag vanaf 44:45.

Tom Dumoulin heeft de eerste individuele tijdrit in de Ronde van Frankrijk gewonnen. Over een afstand van 37,5 kilometer was de Nederlander maar liefst een minuut sneller dan de nummer twee, gele trui Chris Froome. Voor Dumoulin is het meteen z'n tweede ritzege in deze Tour. Gele trui Chris Froome verstevigt z'n leidersplaats in het klassement, hij heeft nu een voorsprong van 1'47 op de Nederlander Mollema.

Na de aanslag in Nice waar 84 mensen omkwamen, werd toch besloten om de tijdrit in de Ronde van Frankrijk te laten doorgaan. Voor aanvang was er een minuut stilte voor de slachtoffers. In de tijdrit zelf kwam er slecht nieuws van Edward Theuns. Hij kwam ten val en brak een ruggenwervel. In de wedstrijd zelf zette de Portugees Nelson Oliveira een eerste richttijd neer. Specialisten als Fabian Cancellara, Tony Martin & Rohan Dennis kwamen niet in de buurt.

Dat kon niet gezegd worden van Tom Dumoulin. De Nederlander van Giant-Alpecin vloog over het bergachtige parcours in de Ardèche en hield aan de finish meer dan anderhalve minuut voorsprong over op de Portugees. Enkel gele trui Chris Froome kwam nog in de buurt van Dumoulin. Froome dook onder de tijd van Oliveira en finishte als tweede. Wel op meer dan een minuut van de Nederlandse kampioen tijdrijden.

Zo smeert Chris Froome z’n concurrenten een stevig tijdverlies aan en neemt hij een optie op z’n derde eindzege in de Tour. Een andere Nederlander, Bauke Mollema, kon het verlies op Froome beperken en klimt naar de tweede plaats in het klassement. Na de wedstrijd werd er nogmaals een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers van de aanslag in Nice.

Uitslag rit 13:

 1.  Tom Dumoulin (Ned)
 2.  Chris Froome (Gbr) + 1'03
 3.  Nelson Oliveira (Por) + 1'31
 4.  Jérôme Coppel (Fra) + 1'35
 5.  Rohan Dennis (Aus) + 1'41
 6.  Bauke Mollema (Ned) + 1'54
 7.  Geraint Thomas (Gbr) + 2'00
 8.  Jon Izaguirre (Spa) + 2'02
 9.  Tony Martin (Dui) + 2'05
 10.  Stephen Cummings (Gbr) + 2'24

Stand na rit 13:

 1.  Chris Froome (Gbr)
 2.  Bauke Mollema (Ned) + 1'47
 3.  Adam Yates (Gbr) + 2'45
 4.  Nairo Quintana (Col) + 2'59
 5.  Alejandro Valverde (Spa) + 3'17
 6.  Tejay Van Garderen (Am) + 3'19
 7.  Romain Bardet (Fra) + 4'04
 8.  Richie Porte (Aus) + 4'27
 9.  Daniel Martin (Ier) + 5'03
 10.  Fabio Aru (Ita) + 5'16