Froome blijft in geel na knotsgek slot

Hallucinante beelden in de Ronde van Frankrijk. Leider Chris Froome (Sky) raakte in de slotkilometers betrokken bij een valpartij, waarna zijn fiets gebroken was. De gele trui zette zijn tocht dan maar te voet verder op de Mont Ventoux. Net voor de finish kreeg Froome een reservefiets. Desondanks blijft Froome in het geel.

In de laatste kilometer voor aankomst reed Richie Porte (BMC) achteraan op een motard. Daarbij kwamen ook Chris Froome en Bauke Mollema (Trek Segafredo) ten val. De motor stond stil op de weg nadat er een toeschouwer gevallen was. Froome verloor door de valpartij zijn fiets en moest te voet verder.

Na de rit werd de Brit Adam Yates geletruidrager, althans in de voorlopig stand. De Tourorganisatie heeft na overleg echter besloten dat Froome in het geel blijft. Dat maakte de renner van Sky zelf bekend op Twitter en wordt ook de organisatie bevestigd.

Volgens Dave Brailsford, de manager van Team Sky, was het een juiste beslissing van de jury. “Ik denk dat niemand dit met opzet heeft veroorzaakt. In de plaats van opgenaaid en boos te worden is het volgens mij het beste om kalm te blijven. De ASO en de UCI nemen de juiste beslissing, als we het over fair play hebben. De andere teams zijn het daar mee eens, de andere renners ook. Je wilt niet dat zo'n incident de wedstrijd verpest. We concentreren ons op morgen en gaan door.