De Gendt wint op de Mont Ventoux

Bekijk alles over de twaalfde etappe in deze Tour vanaf 1:08.

Thomas De Gendt (Lotto-Soudal) heeft de twaalfde rit in de Ronde van Frankrijk op de Mont Ventoux gewonnen. De Gendt haalde het van Serge Pauwels (Dimension Data) en zo was het België boven in de Tour op quatorze juillet. Chris Froome is zijn gele trui kwijt. Hij liep de Ventoux voor een stukje naar boven na een botsing met een moto. 

Op deze Franse nationale feestdag trok de Tour naar de mythische kale berg. De etappe moest een van de hoogtepunten uit deze Ronde van Frankrijk worden, maar door de slechte weersomstandigheden waren de organisatoren genoodzaakt de aankomst te verlagen van de top naar Chalet Reynard en verloor de rit wat van zijn charme.

In de vlucht van de dag kregen we niet meteen een Franse revolutie, wel een van de Lage Landen. Vier Belgen en twee Nederlanders kleurden de vlucht van de dag: Serge Pauwels, Thomas De Gendt, Iljo Keisse en Sep Vanmarcke, Bert-Jan Lindeman en Stef Clement. Zij kregen daarnaast het gezelschap van onder andere drie Fransmannen en André Greipel.

De twaalf koplopers fietsten een maximale voorsprong van meer dan achttien minuten bij elkaar. De troepen van Etixx – Quick Step halveerden de kloof en bij het begin van de klim van de Ventoux had de kopgroep nog een voorsprong van 7’40”.

Eenmaal op de klim bleken onze landgenoten Pauwels en De Gendt al snel de beteren. Samen met Navarro reden zij weg van de andere vluchters. Thomas De Gendt moest aanvankelijk even lossen, maar kwam terug tot bij de andere twee en reed daarna zelfs weg. Serge Pauwels was de enige die kon volgen. Ook Navarro kwam nog terug en met drie streden ze om de ritzege. Navarro moest al snel passen en ook Pauwels kon De Gendt niet volgen. De 29-jarige renner van Lotto-Soudal boekt zo een van de mooiste zeges uit zijn carrière en pakt ook de bolletjestrui opnieuw over van Thibaut Pinot.

Froome te voet ...
In de groep van de favorieten moest Nairo Quintana aanvallen en dat deed hij ook, maar hij geraakte niet weg. Wanneer gele trui Chris Froome versnelde, moest de Colombiaan afhaken. Froome kreeg Richie Porte en Bauke Mollema met zich mee, maar in de laatste kilometer sloeg het noodlot toe.

De drie botsten op een moto en vielen op de grond. Mollema was al snel weer weg, Porte achtervolgde, maar Chris Froome liep plots naar boven – zonder fiets! De Brit verloor zo heel wat tijd en arriveerde uiteindelijk - met een nieuwe fiets - 1'40" na Bauke Mollema.

... maar blijft leider
Toch behoudt Froome de gele trui. De jury besliste om de tijdsverschillen die aan de aankomst werden opgetekend, niet te nemen als definitief, maar wel die aan de boog van de laatste kilometer. Al is dat laatste nog niet helemaal zeker.

Top 10 rit 12: 

 1. Thomas De Gendt
 2. Serge Pauwels, +2"
 3. Daniel Navarro, +14"
 4. Stef Clement, +40"
 5. Sylvain Chavanel, +40"
 6. Bert-Jan Lindeman, +2'52"
 7. Daniel Teklehaimanot, +3'13"
 8. Sep Vanmarcke, +3'26"
 9. Chris Anker Sorensen, +4'23"
 10. Bauke Mollema, +5'05"

Algemeen klassement: 

 1. Chris Froome
 2. Adam Yates, +47"
 3. Bauke Mollema, +56"
 4. Nairo Quintana, +1'01"
 5. Romain Bardet, +1'15"
 6. Alejandro Valverde, +1'39"
 7. Tejay Van Garderen, +1'44"
 8. Fabio Aru, +1'54"
 9. Daniel Martin, +1'56"
 10. Joaquim Rodriguez, +2'11"