Sagan wint, Froome verrast peloton

Peter Sagan heeft zijn tweede rit in deze Ronde van Frankrijk gewonnen. De wereldkampioen verraste samen met gele trui Chris Froome en twee ploegmaats de rest van het peloton door op twaalf kilometer van de finish weg te rijden. Beide heren doen zo een uitstekende zaak in hun klassement. 

De Pyreneeën liggen achter ons en in de Languedoc tussen Carcassonne en Montpellier kregen de spurters nog eens een kans op de ritzege. Daarvoor moesten ze wel de wind overleven die een bepalende rol zou spelen.

De zenuwen stonden van in het begin van de koers gespannen, wat leidde tot een aantal valpartijen met onder andere bolletjestrui Thibaut Pinot (FDJ), Edward Theuns (Trek-Segafredo) en Jurgen Van den Broeck (Katusha). Twee renners ontsnapten aan de nervositeit en reden van bij het begin van de etappe weg: Frans kampioen Arthur Vichot (FDJ) en Leigh Howard (IAM Cycling).

Door de stevige wind waren zij een vogel voor de kat, want in het peloton werden er waaiers getrokken. Tinkoff, Etixx – Quick Step, Sky, een voor een trokken zij stevig door, waardoor het peloton regelmatig in stukken brak. Op 61 kilometer van de finish werden de twee vluchters gegrepen. In de tussensprint pakte Marcel Kittel (Etixx – Quick Step) de volle buit van twintig punten, voor groene trui Peter Sagan (Tinkoff) en Mark Cavendish (Dimension Data).

Straf nummer Sagan - Froome
Na al het waaiergeweld was het peloton in twee groepen verdeeld. Met nog dertig kilometer te gaan, kwamen zij opnieuw samen. Het tempo in de laatste vijftig kilometer lag heel hoog en het leek wachten tot de massasprint in de straten van Montpellier, maar op twaalf kilometer van de finish reden groene trui Peter Sagan en gele trui Chris Froome weg uit het peloton.

Ze hadden met Bodnar en Thomas ook een ploegmaat mee. Quintana zat helemaal alleen in de eerste achtervolgende groep, waar de mannen van Kittel en Greipel alles op alles zetten om de vier koplopers weer bij te benen. Maar Sagan en Froome toonden opnieuw hun goede vorm en verzwakten niet. In de sprint met drie – Thomas haakte in de slotkilometer af – zette Froome aan, maar Peter Sagan hield de gele trui makkelijk achter zich. Zijn ploegmaat Bodnar vervolledigde het podium. Met Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) en Oliver Naesen (IAM Cycling) eindigden er twee Belgen in de top tien.

Froome verrast tweede keer
Wereldkampioen Peter Sagan doet vandaag een gouden zaak in het puntenklassement, net zoals Froome in het algemene. Na zijn verrassende zet in de afdaling van de Peyresourde vier dagen geleden, wint hij opnieuw een aantal seconden ten opzichte van zijn concurrenten voor de eindzege.

Top tien rit 11:

 1. Peter Sagan
 2. Chris Froome, z.t.
 3. Maciej Bodnar, z.t.
 4. Alexander Kristoff, +6"
 5. Christophe Laporte, +"
 6. Jasper Stuyven, +6"
 7. Edvald Boasson Hagen, +6"
 8. André Greipel, +6"
 9. Sondre Enger, +6"
 10. Oliver Naesen, +6"

Algemeen klassement: 

 1. Chris Froome
 2. Adam Yates, +28"
 3. Daniel Martin, +31"
 4. Nairo Quintana, +35"
 5. Bauke Mollema, +56"
 6. Romain Bardet, +56"
 7. Sergio Henao, +56"
 8. Alejandro Valverde, +1'13"
 9. Tejay Van Garderen, +1'13"
 10. Roman Kreuziger, +1'28"