Matthews sneller dan Sagan en Van Avermaet

Michael Matthews (Orica-BikeExchange) heeft de tiende etappe in de Ronde van Frankrijk 2016 gewonnen. De Australiër haalde het in een sprint met zes van onder meer Peter Sagan en Greg Van Avermaet. Sagan pakt de groene trui weer over van Mark Cavendish, Chris Froome blijft in het geel.

Na een dagje rust kregen de renners al meteen een col van eerste categorie voorgeschoteld. Op de Port d’Envalira – met 2.408 hoogtemeters het dak van de Tour – ontstonden er verschillende vluchtpogingen met Peter Sagan (Tinkoff) telkens mee. De wereldkampioen had duidelijk zijn zinnen gezet op deze etappe, maar het peloton liet hem en de andere vluchters niet wegrijden. Op vijf kilometer van de top lukte het Rui Costa (Lampre) wel om te ontsnappen. De Portugese ex-wereldkampioen kwam als eerste boven op de Envalira en pakte zo de Prijs Henri Desgrange – de prijs voor de renner die als eerste het dak van de Tour bereikt.

In de afdaling kreeg Costa het gezelschap van Sagan en Nibali (Astana), die ondertussen in de tegenaanval waren getrokken. Even later sloot nog een groep van twaalf renners aan, met onder andere Greg Van Avermaet (BMC) en Stephen Cummings (Dimension Data). De twee wonnen eerder deze Tour al een rit, net zoals Peter Sagan.

Beresterke Sagan
Met de afdaling van de Port d’Envalira achter de rug nam het peloton wat gas terug. De vijftien koplopers reden zo verder weg en fietsten een maximale voorsprong van meer dan zeven minuten bij mekaar. Onderweg pakte Sagan de volle buit in de tussensprint en nam zo de groene trui opnieuw over van Mark Cavendish.

Op 25 kilometer van de finish trok de wereldkampioen door in de kopgroep. Greg Van Avermaet volgde samen met Durbridge, Matthews, Impey, Samuel Dumoulin en Boasson Hagen in zijn wiel, Vincenzo Nibali en Tony Gallopin misten de boot. Orica-BikeExchange was met drie renners goed vertegenwoordigd en zetten dan ook alles op alles voor Michael Matthews.

Matthews rondt werk ploeg af
Met nog negen kilometer te gaan moesten de zeven koplopers nog over een bergje van derde categorie. Durbridge zijn taak zat erop en moest afhaken. Impey gaf een paar prikjes, maar een beresterke Peter Sagan dichtte telkens het gaatje. De zes stormden zo af op een sprint. Daarin probeerde Van Avermaet te verrassen, maar hij werd nog gecounterd door de anderen. Michael Matthews maakte het werk van zijn team perfect af en sprintte voorbij Sagan en Boasson Hagen naar de winst. 

Top 10 rit 10: 

 1. Michael Matthews 
 2. Peter Sagan, z.t.
 3. Edvald Boasson Hagen, z.t.
 4. Greg Van Avermaet, z.t.
 5. Samuel Dumoulin, z.t.
 6. Daryl Impey, +2"
 7. Luke Durbridge, +1'10"
 8. Damiano Caruso, +3'01"
 9. Gorka Izagirre, +3'10"
 10. Tony Gallopin, +3'10"

Algemeen klassement: 

 1. Chris Froome
 2. Adam Yates, +16"
 3. Daniel Martin, +19"
 4. Nairo Quintana, +23"
 5. Joaquim Rodriguez, +37"
 6. Romain Bardet, +44"
 7. Bauke Mollema, +44"
 8. Sergio Henao, +44"
 9. Louis Meintjes, +55"
 10. Alejandro Valverde, +1'01"