Dumoulin klimt naar winst in Andorra

Bekijk het ritverslag en de reacties vanaf 31:12.

Tom Dumoulin heeft de zware Pyreneeënrit in Andorra gewonnen. De Nederlander van Giant-Alpecin reed voor de slotklim weg van zijn medevluchters en kwam in de regen en hagel solo aan. Minder nieuws was er vandaag van Alberto Contador. De Spanjaard van Tinkoff - en tweevoudig Tourwinnaar - gaf op.

Een dag voor de eerste rustdag in de Tour kregen de renners nog een zware Pyreneeënetappe voorgeschoteld. Het peloton trok van Vielha naar Andorra waar de zware Andorre Arcalis wachtte. Voor de slotklim moesten de renners ook over drie bergen van eerste categorie en eentje van tweede.

Brice Feillu (Fortuneo), de laatste winnaar op de Arcalis in 2009, trok als eerste in de aanval. Hij kreeg het gezelschap van onder meer wereldkampioen Peter Sagan (Tinkoff) en onze landgenoot Thomas De Gendt (Lotto-Soudal). Na het tijdverlies gisteren probeerde ook Alberto Contador mee te schuiven. De kopman van Tinkoff kreeg het gezelschap van Alejandro Valverde (Movistar), maar moest even later afhaken. Op honderd kilometer van de finish gaf Contador er de brui aan. De Spanjaard had te veel last van zijn valpartijen in het begin van de Tour en stond deze morgen ook op met koorts.

Gretige De Gendt
In de kopgroep zat een gretige Thomas De Gendt. Onze landgenoot miste zijn bolletjestrui en vocht op elke col een duel uit met Thibaut Pinot en Rafal Majka voor de bergpunten. De Gendt sprokkelde heel wat punten bij elkaar, maar zijn concurrenten deden dat ook. Een nieuwe trui is dus ver weg. Het peloton liet de koplopers hun ding doen en zo fietsten zij een maximale voorsprong van tien minuten en dertig seconden bij mekaar.

Op de derde beklimming van de dag reed De Gendt net voor de top weg van de andere vluchters en koos voor een solo, maar de venijnige Col de Beixalis – de voorlaatste beklimming van de dag – was te zwaar voor hem. Tien overgebleven vluchters passeerden onze landgenoot en maakten zich op voor een aantrekkelijke finale. Een voor een deelden ze prikjes uit en op dertien kilometer van de finish plaatste Tom Dumoulin een beslissende versnelling.

Dumoulin solo
In tijdrithouding reed Dumoulin weg van zijn medevluchters en begon zo solo, en met een voorsprong van een halve minuut, aan de slotklim. De Nederlander reed bergop nog verder weg van de anderen, waar Rui Costa (Lampre), Thibaut Pinot (FDJ) en Rafal Majka (Tinkoff) in de tegenaanval trokken. De Fransman moest afhaken en zo kon Majka een gouden zaak doen in het bergklassement, maar de bolletjestrui ging wel naar Pinot.

Ondertussen arriveerde Dumoulin in de gietende regen en hagel op de top van de Andorre Arcalis en boekte zo een van de mooiste overwinningen uit zijn carrière. Costa sprintte net voor Majka naar de tweede plaats. De groep met de favorieten kwam 6’37” later over de finishlijn. Chris Froome werd vandaag niet bedreigd en blijft zo in het geel. 

Top 10 rit 9: 

 1. Tom Dumoulin
 2. Rui Costa, +38"
 3. Rafal Majka, +38"
 4. Daniel Navarro, +1'39"
 5. Winner Anacona, +1'57"
 6. Thibaut Pinot, +2'30"
 7. George Bennett, +2'48"
 8. Diego Rosa, +2'52"
 9. Mathias Frank, +3'44"
 10. Adam Yates, +6'35"

Algemeen klassement: 

 1. Chris Froome
 2. Adam Yates, +16"
 3. Daniel Martin, +19"
 4. Nairo Quintana, +23"
 5. Joaquim Rodriguez, +37"
 6. Romain Bardet, +44"
 7. Bauke Mollema, +44"
 8. Sergio Henao, +44"
 9. Louis Meintjes, +55"
 10. Alejandro Valverde, +1'01"