Froome wint solo en pakt geel

Christopher Froome heeft de macht gegrepen in de Ronde van Frankrijk. In een zware bergrit verraste de tweevoudige Tourwinnaar al z’n concurrenten door aan te vallen in de afdaling van de laatste col van de dag. Froome kwam zo solo aan in Bagnères-de-Luchon en neemt de gele trui over van Greg Van Avermaet.

In de achtste etappe in de Tour stonden vier zware Pyreneeëncols op het programma. Ondanks de zware vooruitzichten werd er pijlsnel van start gegaan. In het eerste wedstrijduur werd maar liefst 51 kilometer afgelegd. Op de eerste col van de dag – de legendarische Tourmalet – waren Thibaut Pinot, Rafal Majka & Tony Martin de aanvallers van dienst. Gele trui Greg Van Avermaet was dan al lang gelost uit de groep van de favorieten en wist dat hij z’n gele trui kwijt zou zijn aan het eind van de dag.

In de groep der favorieten hield de Sky-trein van Chris Froome situatie onder controle. De drie vluchters kregen nooit meer dan 3 minuten bonus. Voorin was Thibaut Pinot, die gisteren nog 7 minuten verloor, gul met z’n inspanningen. Hij kwam als eerste boven op de Tourmalet en pakte de prijs Jacques Goddet, goed voor 5000 euro.

Op de voorlaatste col van de dag, de Val Louron-Azet, waren de vluchters eraan voor de moeite. Sky, in dienst van Froome en Movistar, in dienst van Quintana legden een strak tempo op. Op de Peyresourde, de laatste col van de dag, viel Froome een eerste keer aan, maar Quintana zat meteen in het wiel. Dat kon niet gezegd worden van Alberto Contador. Het tempo was te hoog en de Spanjaard moest afhaken. Opvallend was ook nog een elleboogstoot van Froome in volle beklimming aan een opdringerige supporter lang de weg.

Op de top zette Froome z’n concurrenten nog wat meer onder druk door plots te versnellen in de afdaling. Net op het moment dat Quintana een drinkbus aannam zette Froome aan. De tweevoudige Tourwinnaar ging vol risico naar beneden en nam al snel 20 seconden voorsprong. Froome wierp zich als een steen naar beneden reed steeds verder weg van Quintana en co. Na een supersnelle afdaling van 15 kilometer kwam hij solo aan in Bagnères-de-Luchon. Een knap nummer van de Brit, dat hem meteen ook de gele trui oplevert.

Uitslag rit 8:

 1.  Chris Froome (Gbr)
 2.  Daniel Martin (Ier) + 0'13
 3.  Joaquin Rodriguez (Spa) + 0'13
 4.  Romain Bardet (Fra) + 0'13
 5.  Roman Kreuziger (Tsj) + 0'13
 6.  Fabio Aru (Ita) + 0'13
 7.  Adam Yates (Gbr) + 0'13
 8.  Alejandro Valverde (Spa) + 0'13
 9.  Bauke Mollema (Ned) + 0'13
 10.  Richie Porte (Aus) + 0'13

Stand na rit 8:

 1.  Chris Froome (Gbr)
 2.  Adam Yates (Gbr) + 0'16
 3.  Joaquin Rodriguez (Spa) + 0'16
 4.  Daniel Martin (Ier) + 0'17
 5.  Alejandro Valverde (Spa) + 0'19
 6.  Nairo Quintana (Col) + 0'23
 7.  Fabio Aru (Ita) + 0'23
 8.  Tejay Van Garderen (Am) + 0'23
 9.  Romain Bardet (Fra) + 0'23
 10.  Bauke Mollema (Ned) + 0'23