Cummings wint, Van Avermaet houdt geel

De Brit Stephen Cummings heeft de eerste bergrit in de Ronde van Frankrijk gewonnen. Hij reed op 25 kilometer weg uit een ruime kopgroep met ook gele trui Greg Van Avermaet en kwam solo aan. Van Avermaet zelf deed een uitstekende zaak door mee te zijn in de vroege vlucht en verstevigt zelfs z’n gele trui.

De zevende etappe bracht het peloton in de Pyreneeën. Een lange, relatief vlakke, aanloop naar de voet van de Col d’Aspin zorgde voor spektakel. De een na de andere renner waagde z’n kans in een vroege ontsnapping. Na goed 50 kilometer reed een ruime groep met onder andere Cancellara, Roelandts en Naessen vooruit toen niemand minder dan gele trui Greg Van Avermaet de sprong naar voor maakte. In z’n zog kwamen nog enkele renners aansluiten en uiteindelijk kwam een ruime kopgroep van 29 tot stand. Daarbij gele trui Van Avermaet, de Belgen Roelandts, Naessen, Stuyven & Bakelants en toppers als Nibali, Cancellara & Tony Martin. Hun voorsprong schommelde rond de 5 minuten.

Op 35 kilometer van de aankomst spatte de kopgroep uiteen toen Breschel, Navarro, Duchesne & Cummings wegreden. Gele trui Van Avermaet deed nog een ultieme poging om het gat de dichten, maar hij raakte niet meer bij de koplopers. Voorin was de Brit Stephen Cummings niet te houden, hij liet z’n drie medevluchters achter en begon solo aan de Col d’Aspin.

Op de Aspin kon Van Avermaet het hoge tempo van onder andere Nibali niet volgen. Toch behield hij een ruime voorsprong op het peloton, genoeg om z’n voorsprong in het klassement zelfs nog te vergroten. Helemaal voorin reed Cummings steeds verder weg. Ex-Tourwinnaar Nibali ging in de achtervolging, maar raakte niet tot bij de Brit.

In de groep van de favorieten moest Thibaut Pinot verrassend lossen. De Franse Tourhoop zou uiteindelijk meer dan 7 minuten verliezen. Voorin was Stehpen Cummings de sterkste. De Brit ging als eerste over de Aspin en hield aan de streep meer dan een minuut voorsprong over. Voor Dimension Data is het, na drie ritzeges van Cavendish, de vierde ritoverwinning. Greg Van Avermaet kwam als vijfde binnen. Achter de gele trui liep plots alle lucht uit de boog van de laatste kilometer. Daardoor werd het peloton met de favorieten nog extra opgehouden. 

Uitslag rit 7:

 1.  Stehpen Cummings (Gbr)
 2.  Daryl Impey (ZAf) + 1'05
 3.  Daniel Navarro (Spa) + 1'05
 4.  Vincenzo Nibali (Ita) + 2'14 
 5.  Greg Van Avermaet (Bel) + 3'04
 6.  Luis Angel Mate (Spa) + 4'29
 7.  Geraint Thomas (Gbr) + 4'29
 8.  Wout Poels (Ned) + 4'29
 9.  Gorka Izaguirre (Spa) + 4'29
 10.  Alejandro Valverde (Spa) + 4'29

Stand na rit 7:

 1.  Greg Van Avermaet (Bel) 
 2.  Julian Alaphilippe (Fra) + 6'36
 3.  Alejandro Valverde (Spa) + 6'38
 4.  Joaquin Rodriguez (Spa) + 6'39
 5.  Chris Froome (Gbr) + 6'42
 6.  Nairo Quintana (Col) + 6'42
 7.  Warren Barguil (Fra) + 6'42
 8.  Pierre Rolland (Fra) + 6 '42
 9.  Daniel Martin (Ier) + 6'42
 10.  Fabio Aru (Ita) + 6'42