Van Avermaet wint rit én pakt gele trui

Bekijk het wedstrijdverslag vanaf 2:00.

Greg Van Avermaet heeft voor de eerste Belgische ritzege in deze Tour gezorgd. Van Avermaet reed een hele dag in de aanval en kwam solo aan na een bergachtige rit door het Centraal Massief. Naast de ritzege pakt Van Avermaet ook de gele trui, de allereerste uit z’n carrière.

Voor de vijfde etappe in de Tour moesten de renners over een geaccidenteerd parcours in het Centraal Massief. Één heuvel van vierde categorie, drie van derde categorie en zelfs twee cols van tweede categorie stonden op het programma. Negen renners kregen van het peloton een vrijgeleide, daarbij drie Belgen: Greg Van Avermaet, Thomas De Gendt en Serge Pauwels. De voorsprong van de negen liep al snel op tot 6 minuten. Op 130 kilometer van de meet vonden Van Avermaet en De Gendt dat het niet snel genoeg ging. De twee Belgen kregen Grivko mee en samen bouwden ze een ruime voorsprong van bijna een kwartier uit op het peloton. Door die ruimte voorsprong reed Van Avermaet ook virtueel in het geel.

Op de Pas de Peyrol, de eerste col van tweede categorie moest Grivko de twee Belgen voorin laten gaan. Van Avermaet en De Gendt hadden op 30 kilometer van de streep nog steeds een voorsprong van 8 minuten op het peloton. In de marge maakte Thomas De Gendt een doel van het bergklassement. Hij kwam als eerste boven op twee heuvels van derde categorie én op een col van tweede categorie. Daarmee neemt hij de bolletjestrui over van Jasper Stuyven.

Op de volgende col van tweede categorie ging Van Avermaet solo en liet hij De Gendt achter. Van Avermaet begon aan een solo van 17 kilometer en zette De Gendt al snel op meer een minuut. Van Avermaet stoomde na ruim 200 kilometer in de aanval door naar z’n tweede ritoverwinning in de Tour. Thomas De Gendt vervolledigde het Belgische feestje en kwam als tweede over de streep. Bovendien mag hij ook de bolletjestrui aantrekken.

Uitslag rit 5:

 1.  Greg Van Avermaet (Bel)
 2.  Thomas De Gendt (Bel) + 2'34
 3.  Rafal Majka (Pol) + 5'04
 4.  Joaquin Rodriguez (Spa) + 5'04
 5.  Daniel Martin (Ier) + 5'07
 6.  Bartosz Huzarski (Pol) + 5'07
 7.  Julian Alaphilippe (Fra) + 5'07
 8.  Adam Yates (GBr) + 5'07
 9.  Chris Froome (Gbr) + 5'07
 10.  Teejay Van Garderen (Am) + 5'07

Stand na rit 5:

 1.  Greg Van Avermaet (Bel)
 2.  Julian Alaphilippe (Fra) + 5'11
 3.  Alejandro Valverde (Spa) + 5'13
 4.  Joaquin Rodriguez (Spa) + 5'14
 5.  Chris Froome (Gbr) + 5'17
 6.  Warren Barguil (Fra) + 5'17
 7.  Nairo Quintana (Col) + 5'17
 8.  Fabio Aru (Ita) + 5'17
 9.  Pierre Rolland (Fra) + 5'17
 10.  Daniel Martin (Ier) + 5'17