Prijs voor strijdlust naar Oliver Naesen

Na Tourdebutanten Edward Theuns en Jasper Stuyven heeft vandaag ook Oliver Naesen zijn gloriemoment beleefd in de Tour. De renner van IAM Cycling ging mee in de vroege vlucht en kreeg na afloop de Prijs van de Strijdlust.

"Het was een beetje onverwacht dat ik mee was in die vlucht", reageerde Naesen. "Rik Verbrugghe (sportief manager) vond dat we moesten wachten tot etappes waar een ontsnapping meer kans maakte, we niet nodeloos energie moesten verspillen, maar we zijn dan van tactiek veranderd tijdens de koers."

Naesen sprong weg en de gok draaide goed uit. "Met vier draaiden we goed rond", doet hij zijn verhaal. "We hadden afgesproken dat we ons niet zouden opblazen door te snel te rijden. We reden een tempo dat we bij wijze van spreken 250 kilometer kunnen volhouden. Na de tussensprint zijn we dan voluit beginnen rijden. Je weet dat het moeilijk is in de Tour om voorop te blijven, maar ik heb er toch vijf procent in geloofd, al is het natuurlijk wel vechten tegen de bierkaai."

Gekkenhuis
Naesen maakt zijn debuut in de Tour. "Op enkele dagen tijd leer je al heel veel. De finales zijn echt geschift, het is een gekkenhuis en je rijdt heel dicht op elkaar. Het gaat ook enorm snel, het publiek staat heel dicht en je wil daarom niet meteen aan de zijkant zitten, maar ook in het midden is het gevaarlijk. Alleen achteraan is er een beetje plaats, maar als je even niet oplet, kan je ook daar snel in de problemen komen. Dit is het centrum van de wielerwereld en het is leuk als je hier iets kan laten zien, zoals vandaag. Ik vind het beestig, zo koersen. En ik ga het zeker blijven proberen. Liefst in ritten die wel kans hebben op slagen. Ik hoop ook echt om Parijs te halen."