Kittel pakt ritzege na millimetersprint

Marcel Kittel heeft de vierde etappe in de Ronde van Frankrijk gewonnen. In een millimetersprint klopte de Duitser van Etixx Quick-step nipt de Fransman Brian Coquard. Voor Kittel is het z’n 9e ritoverwinning in de Tour, z’n eerste voor Etixx Quick-step. Gele trui Peter Sagan eindigde op een derde plaats en blijft leider.

Het peloton stond voor de langste etappe uit deze Tour. Er moesten 237 kilometer afgelegd worden tussen Saumur & aankomstplaats Limoges. In de vroege vlucht was er één Belg mee: Oliver Naessen van IAM Cycling. Hij kreeg het gezelschap van de Fransman Gougeard, de Duitser Schillinger en de Spanjaard Irizar. Hun voorsprong bedroeg maximaal 6 minuten.

In het peloton zette Lotto-Soudal, de ploeg van André Greipel, zich op kop om de voorsprong van de vier koplopers binnen de perken te houden. Geleidelijk aan kwamen ze dichter want de sprintersploegen wilden opnieuw een massasprint uitlokken. Op 7 kilometer van de streep waren Naessen en co eraan voor de moeite en kwam de langverwachte massasprint er toch aan. Voor Oliver Naessen was er toch nog een troostprijs, hij kreeg de prijs voor de strijdlust.

Lotto-Soudal was prominent aanwezig en leek Greipel in een ideale positie af te zetten. Maar de timing van de mannen van Etixx Quick-Step was nog beter. Pas in de slotkilometer kwamen ze naar voor en konden ze hun kopman Kittel perfect afzetten. Op 200 meter van de streep ging Kittel vol aan en hij leek op weg naar de overwinning. Maar de Fransman Brian Coquard van Direct Energy kwam in de slotmeters nog héél dichtbij. De fotofinish moest, net als gisteren, uitmaken wie won. Uiteindelijk bleek dat Kittel één luttele millimeter voor Coquard over de meet kwam. Edward Theuns was de eerste Belg, hij eindigde 11e

Uitslag rit 4

 1.  Marcel Kittel (Etixx Quick-Step)
 2.  Brian Coquard (Direct Energy)
 3.  Peter Sagan (Tinkoff) 
 4.  Dylan Groenewegen (Lotto Jumbo NL) 
 5.  Alexander Kristoff (Katusha) 
 6.  Sondre Holst Enger (IAM Cycling) 
 7.  Daniel McLay (Fortuneo) 
 8.  Mark Cavendish (Dimension Data) 
 9.  Samuel Dumoulin (AG2R) 
 10.  Simon Gerrans (Orica-BikeExchange) 

Stand na rit 4

 1.  Peter Sagan (Tinkoff)
 2.  Julian Alaphilippe (Etixx Quick-Step) + 0'12
 3.  Alejandro Valverde (Movistar) + 0'14
 4.  Warren Barguil (Giant-Alpecin)  + 0'18
 5.  Chris Froome (Sky) + 0'18
 6.  Roman Kreuziger (Tinkoff) + 0'18 
 7.  Nairo Quintana (Movistar) + 0'18
 8.  Fabio Aru (Astana)  + 0'18
 9.  Michael Matthews (Orica-BikeExchange) + 0'18 
 10.  Pierre Rolland (Cannondale) + 0'18