Obreno wint prestigieuze Henley Regatta

Onze landgenoot Hannes Obreno heeft voor een stunt gezorgd in de Henley Royal Regatta. Dat is een van de meest prestigieuze roeiwedstrijden ter wereld. De 25-jarige skiffeur versloeg in een rechtstreeks duel meervoudig wereldkampioen en regerend olympisch kampioen Mahé Drysdale. Obreno is de tweede Belg ooit die de Henley Regatta wint.

Obreno nam de wedstrijd meteen in handen en dwong de Nieuw-Zeelandse olympische kampioen tot achtervolgen. Drysdale viel verschillende keren aan en even voorbij halfweg nam hij kort de leiding over. Met grote halen joeg onze landgenoot het tempo de hoogte in en gleed Drysdale zo al snel weer voorbij. In het laatste kwart van de race viel Drysdale verschillende keren aan, maar tevergeefs. Obreno had de wedstrijd onder controle en nam in de laatste meters afstand. De Belg eindigde uiteindelijk twee bootlengtes voor de regerende olympische kampioen.

Voor Obreno is dit een geweldige opsteker, een maand voor de start van de Olympische Spelen in Rio. Zijn coach Dirk Crois – zelf zilveren medaillewinnaar op de Spelen van 1984 – reageert erg enthousiast. "Zo'n stunt doet ontzettend deugd, vooral na wat Hannes vorig jaar overkwam. Normaal had hij zich op het WK 2015 binnen de top negen moeten roeien, maar dat gebeurde dus niet en we hebben daar nog steeds geen verklaring voor", verklaarde Crois."Gelukkig kon Hannes dat olympisch ticket in de laatste kwalificatierace veroveren. En hier in Henley bewees hij dat hij nu sterker is dan ooit."

"We spraken af dat Hannes telkens snel van start zou gaan, wat voorsprong zou nemen en dan zou proberen het tempo van zijn tegenstander onder controle te houden. Hannes deed dit schitterend in de vorige drie wedstrijden en stootte zo door naar de finale. Dat hij dit ook tegen Drysdale zou kunnen, hebben we nooit voor mogelijk gehouden. Dit is een geweldige opsteker in onze voorbereiding op Rio. We zullen nu volop genieten van deze stunt, maar vanaf morgen staan we met beide voeten terug op de grond en gaan we opnieuw keihard aan de slag, want over vier weken beginnen de Spelen."