Sagan wint, Stuyven pakt bollen

Bekijk het ritverslag en de reacties vanaf 29:50.

Peter Sagan heeft de tweede etappe in de Ronde van Frankrijk gewonnen en pakt de gele trui over van Mark Cavendish. Jasper Stuyven greep net naast de ritzege. De 24-jarige Leuvenaar leek te soleren naar winst, maar op de slothelling werd hij ingehaald. 

In tegenstelling tot de openingsetappe was de rit van vandaag er geen voor sprinters. Wel voor de punchers en dus waren alle ogen gericht op Greg Van Avermaet, die deze dag met stip had aangeduid in zijn agenda. Bolletjestrui Paul Voss trok meteen na de start in de aanval. De Duitser van Bora-Argon wilde maar wat graag zijn trui nog een dag langer bijhouden en kreeg in de vlucht van de dag het gezelschap van de Belg Jasper Stuyven (Trek-Segafredo), Vegard Breen (Fortuneo) en Cesare Benedetti (Bora-Argon).

Terwijl de vier een maximale voorsprong bijeen fietsten van bijna zeven minuten, gingen enkele renners in het peloton tegen de grond. Onder hen opnieuw Alberto Contador (Tinkoff), die gisteren ook al viel. Het peloton leek zich te misrekenen, want op negen kilometer van de finish hadden Stuyven en zijn kompanen nog meer dan twee minuten voorsprong. De jonge Belg zat met goede benen en ging alleen in de aanval.

In het peloton werd het tempo de hoogte in gejaagd en in de slotkilometer werd onze landgenoot voorbij gesneld door de grote kanonnen. Hij houdt aan zijn dag in de aanval wel de bolletjestrui over. In de slotsprint raakte Greg Van Avermaet (BMC) ingesloten en hijb kon zijn kansen op ritwinst zo niet ten volle benutten. Michael Matthews, Alejandro Valverde en Julian Alaphilippe deden er alles aan om te zege binnen te halen, maar zij waren niet opgewassen tegen een beresterke wereldkampioen Peter Sagan. De Slovaak pakt dankzij zijn overwinning ook de gele leiderstrui over van Mark Cavendish. Alaphilippe pakt de witte jongerentrui over van de Belg Edward Theuns (Trek-Segafredo).

Top 10 rit 2: 

 1. Peter Sagan, 4u20'51"
 2. Julian Alaphilippe, z.t.
 3. Alejandro Valverde, z.t.
 4. Daniel Martin, z.t.
 5. Michael Matthews, z.t.
 6. Wilco Kelderman, z.t.
 7. Tony Gallopin, z.t.
 8. Greg Van Avermaet, z.t.
 9. Bauke Mollema, z.t.
 10. Chris Froome, z.t.

Algemeen klassement: 

 1. Peter Sagan, 8u34'42"
 2. Julian Alaphilippe, +8"
 3. Alejandro Valverde, +10"
 4. Warren Barguil, +14"
 5. Chris Froome, +14"
 6. Greg Van Avermaet, +14"
 7. Nairo Quintana, +14"
 8. Roman Kreuziger, +14"
 9. Simon Gerrans, +14"
 10. Daniel Martin, +14"