Cavendish wint eerste rit Tour

Bekijk de beelden en reacties van de eerste Touretappe vanaf 33:12.

Mark Cavendish heeft de eerste etappe in de Ronde van Frankrijk gewonnen. De Brit van Dimension Data was in de massaspint – die ontregeld werd door een valpartij – sneller dan Kittel, Sagan en Greipel. De Belg Edward Theuns (Trek-Segafredo) eindigde knap als vijfde.

Le Grand Départ is elk jaar opnieuw iets speciaal. Dit jaar stond de start van de Tour volledig in het teken van de landing in Normandië, uit 1944. 198 renners vertrokken aan de Mont Saint-Michel voor een rit van 188 kilometer richting Utah Beach. Drie renners reden na de officiële start al meteen weg uit het peloton: Barta (Bora Argon), Voss (Bora Argon) en Howard (IAM Cycling). Zij kregen even later het gezelschap van Howes (Cannondale) en Delaplace (Fortuneo). In de eerste Tourkilometers van 2016 kregen de renners al meteen twee kleine hellingen voorgeschoteld. De Duitser Paul Voss nam die voor zijn rekening en krijgt zo de eerste bolletjestrui.

In het peloton zorgden de Belgische ploegen Lotto-Soudal en Etixx – Quick Step voor een stevig tempo. Dat in combinatie met veel wind zorgde ervoor dat het peloton in waaiers werd getrokken en er ontstond ook nervositeit. Dat had al meteen negatieve gevolgen voor Alberto Contador. De kopman van Tinkoff ging onderuit en raakte gewond aan de schouder. De Spanjaard moest van fiets en van schoen wisselen, maar na een passage bij de koersdokter en met hulp van zijn ploegmaats geraakte hij weer bij de rest van het Tourpeloton.

Dat alles gebeurde nog voor de laatste zeventig kilometer van de openingsetappe. In de kopgroep lieten Howes en Delaplace hun medevluchters ondertussen achter na de tussensprint. Het peloton hield het verschil met de twee onder controle en op 4 kilometer van de finish waren ze eraan voor de moeite. Delaplace hield aan zijn vele aanvalspogingen wel de prijs voor de strijdlust over en mag morgen met het rode rugnummer rondrijden.

In het peloton werd alles in gereedheid gebracht voor de aangekondigde sprint. De teams zetten hun treintjes op de rails, maar in de laatste kilometer werd alles ontregeld door een valpartij. De grote spurtbommen zaten wel voor de val en konden zo tegen mekaar vechten voor de ritzege en de gele trui. Wereldkampioen Peter Sagan (Tinkoff) zette als eerste aan, maar werd nog voorbijgestoken door Marcel Kittel (Etixx - Quick Step) en winnaar Mark Cavendish. Voor Cav is het de 27ste Touretappe die hij wint, maar opvallend genoeg pas zijn eerste gele trui. Edward Theuns sprintte naar de vijfde plaats en pakt zo in zijn debuut in de Ronde van Frankrijk meteen de jongerentrui. 

Tour rit 1: 

 1. Mark Cavendish, 4h13'55"
 2. Marcel Kittel, z.t. 
 3. Peter Sagan, z.t.
 4. André Greipel, z.t.
 5. Edward Theuns, z.t.
 6. Christophe Laporte, z.t.
 7. Bryan Coquard, z.t.
 8. Alexander Kristoff, z.t.
 9. Daniel McLay, z.t.
 10. Greg Henderson, +3"

Algemeen klassement: 

 1. Mark Cavendish, 4h13'55"
 2. Marcel Kittel, +4"
 3. Peter Sagan, +6"
 4. André Greipel, +10"
 5. Edward Theuns, +10"
 6. Christophe Laporte, +10"
 7. Bryan Coquard, +10"
 8. Alexander Kristoff, +10"
 9. Daniel McLay, +10"
 10. Greg Henderson, +13"