Froome, Quintana of toch Contador?

Aan de Mont Saint-Michel is zaterdagmiddag de 103e Ronde van Frankrijk van start gegaan. Chris Froome (Sky) en Nairo Quintana (Movistar) beginnen als de te kloppen mannen, maar ook Alberto Contador zal er alles aan doen om over drie weken de gele trui te dragen in Parijs.

Froome wil voor het tweede opeenvolgende jaar en voor de derde keer in zijn carrière de Tour winnen. Hij start ook als de grote topfavoriet. Begin juni toonde hij zijn goede vorm in het Critérium du Dauphiné. Hij pakte de eindzege in de Franse rittenkoers, net zoals in 2013 en 2015 toen hij nadien ook de Ronde van Frankrijk won. Daarnaast kan de Brit rekenen op een ijzersterk team.

Wie ook een sterke ploeg heeft, is Nairo Quintana, de andere topfavoriet. Froome ziet de Colombiaanse berggeit als zijn grootste concurrent. “Hij is al lang geen outsider meer. Zeker na zijn tweede plaatsen”, vertelde de Brit op zijn persconferentie voor de start van de Tour.

Contador
Ook Alberto Contador zal er alles aan doen om de Ronde van Frankrijk voor een derde – officiële – keer te winnen. Vorig jaar probeerde de Spanjaard van Tinkoff zowel de Giro als de Tour te winnen, maar die combinatie bleek achteraf te zwaar. Dit jaar heeft Contador de Ronde van het Baskenland gewonnen en eindigde hij zowel in Parijs-Nice als in de Ronde van Catalonië tweede na Geraint Thomas (Sky) en Nairo Quintana.

De Dauphiné verliep iets minder goed voor de Spanjaard, waar hij tevreden moest zijn met een vijfde plaats. Toch voelt hij zich klaar voor de Tour. “Ik weet hoe ik een Ronde moet rijden, ik ben er klaar voor.”

Outsiders
Froome, Quintana en Contador zijn de grote favorieten voor de eindzege. Verder is het uitkijken naar BMC met de Australiër Richie Porte. Bij Astana start Fabio Aru als kopman en ook Vincenzo Nibali, de Tourwinnaar van 2014, mogen we niet uit het oog verliezen. Verder zullen Thibaut Pinot (FDJ), Romain Bardet (AG2R) en Warren Barguil (Giant-Alpecin) zich in hun thuisland willen tonen.