Gilbert voor 2e keer Belgisch kampioen

Philippe Gilbert (BMC) is voor de tweede keer in z’n carrière Belgisch kampioen geworden. De 33-jarige Gilbert klopte Tim Wellens in een sprint met twee. Op een halve minuut van Gilbert werd Greg Van Avermaet derde.

Op het zware parcours rond de meren van l’eau d’heure, in de buurt van Charleroi, kregen de renners maar liefst 45 hellingen voorgeschoteld. Al van bij het begin van het BK reed een ruime groep met enkele grote namen weg. Onder andere Van Avermaet, Gilbert, Devenyns, Wellens, Roelandts & Wout Van Aert reden 2 minuten weg van het peloton. Daar gaven Sep Vanmarcke en Tom Boonen er al snel de brui aan. Boonen had nog steeds last van ademhalingsproblemen en stapte na 100 kilometer af.

Voorin pakte Thomas De Gendt uit met zijn specialiteit: een solo-ontsnapping op zo’n 75 kilometer van de aankomst. Slechts drie man konden de kloof met De Gendt nog overbruggen. Oud-Belgisch kampioen Philippe Gilbert en de jongelingen Tim Wellens van Lotto-Soudal en Laurens De Plus van Etixx-Quick Step. De drie gingen op en over De Gendt en reden een voorsprong van meer dan een minuut bij elkaar.

De Plus kon z’n inspanning niet verder zetten en de 20-jarige moest Wellens en Gilbert laten rijden. In de laatste 10 kilometer stak Wellens tot drie keer toe de lont aan het vuur met enkele snedige demarrages, maar telkens zat Gilbert meteen in het wiel. Wellens raakte niet weg en drong in de slotkilometer Gilbert de kop op. Maar in de sprint was Gilbert duidelijk de sterkste, hij reed Wellens op drie fietslengtes. Voor Gilbert is het, na 2011, de tweede Belgische driekleur.